Seši ministrijas risinājumi, kā varētu atbalstīt iedzīvotājus saistībā ar straujo cenu kāpumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Lai izdevumu kāpuma apstākļos atbalstītu iedzīvotājus – īpaši mazāk aizsargātās grupas –, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi sešus priekšlikumus, vēsta Latvijas Radio. 

Cenu kāpums skāris gan pārtikas produktus, gan energoresursus. Lai izmaksu kāpumu, kuram ne tuvu neseko algu kāpums, amortizētu, LM piedāvā sešas idejas.

Ātrāka pensiju indeksācija

Parasti pensijas indeksē oktobrī, taču LM ierosinājumā paredzēts šogad to darīt mēnesi ātrāk. Labklājības ministrs Gatis Eglītis ("Konservatīvie") minēja – kāpums varētu būt 10%. Tam būtu jāatvēl 26 miljoni eiro no speciālā budžeta. Un šis pensiju kāpums skartu apmēram 563 000 cilvēku.

Vienreizējs atbalsts senioriem ik gadu

Proti, reizi gadā – decembrī – vēl vienu pabalstu ieskaitītu mazāko pensiju saņēmēju kontos.

Transporta pabalsta paaugstināšana personām ar invaliditāti

Šī pabalsta paaugstināšanu personām ar invaliditāti parasti veic divas reizes gadā. Šogad LM piedāvā papildu – trešo maksājumu 50 eiro apmērā, savukārt no nākamā gada pabalstu no 80 varētu celt līdz 105 eiro. Šādu pabalstu saņem 35 000 iedzīvotāju. Palīdzība šajā gadā izmaksātu apmēram 750 000 eiro.

Minimālo ienākumu reforma

Par reformu to sauc pati ministrija, jo plaši skartu to, kā valsts uzlūko minimālos ienākumus un to slieksni.

"Minimālo ienākumu līmeņu reforma, kas ir mums uzdevums gan no Satversmes tiesas, gan no Eiropas Komisijas. Šie minimālo ienākumu sliekšņi katru gadu no 1. janvāra tiks aktualizēti attiecībā pret vidējiem ienākumiem valstī. Tātad, ja ekonomika aug, līdz ar to arī aug minimālās pensijas sliekšņi, maznodrošināto GMI [garantētais minimālais ienākums]. Ja ir deflācija, tad pēc būtības, jā – būtu jāsamazinās," atzina ministrs.

Mājokļa pabalsta pārskatīšana

LM ieskatā valsts līdzfinansējums pašvaldībām mājokļa pabalstam veidotu 50%. No nākamā gada varētu augt mājokļa koeficienti dažādām mājsaimniecību kategorijām – piemēram, atsevišķi dzīvojošām pensijas vecuma personām vai personām ar invaliditāti.

Minimālās algas paaugstināšana

Ministrija kā reālāko redzētu 500 eiro minimālās algas kāpināšanu uz 640 eiro.

Liela daļa atbalsta paredzēts senioriem. Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča uz priekšlikumiem raugās pozitīvi, taču piesardzīgi.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu