"Viņš baidījās no puča." Bijušais Putina draugs par kara noziedznieka valdīšanas stilu un bailēm no Šoigu

Protests Rīgā pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Krievijas armija 20 gadus tika izlaupīta un mērķtiecīgi sagrauta. Kara noziedznieks Vladimirs Putins baidījās no puča, tāpēc viņa tuvākajā lokā nav neviena militārista. Vēlme pazemot cilvēku, ar kuru komunicē, - tā ir Putina galvenā pazīme," intervijā medijam "GORDON" atklāja Krievijas baņķieris, Putina bijušais draugs un bijušais Krievijas Federācijas padomes loceklis Sergejs Pugačovs, kurš tagad dzīvo Francijā.

"Putins ir tāds, kādu jūs viņu redzat. Ar viņa muļķīgajiem jociņiem.

Tas ir, viņš netēlo - viņš dzīvē un saskarsmē tāds ir. Viņš necenšas atstāt iespaidu. Viņam 20 gadus visi pielaizās, tāpēc Putinam šķiet, ka viss, ko viņš dara, ir ideāli.

Atceros, kā viņš ņirgājās par Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītāju Sergeju Nariškinu, bet tie ir daži personīgi stāsti.

Attiecībās valda sadisms. Daudz reižu esmu bijis liecinieks šādām situācijām. Tā ir viņa galvenā pazīme - mēģināt pazemot.

Un ne tikai padotos. Arī cilvēkus, kas viņu pazīst 30 gadus vai pat ilgāk. Un ne tikai pazemot, bet arī parādīt, kurš šeit ir galvenais," norāda Pugačovs.

Runājot par Krievijas oligarhiem, uzņēmējs atzīst, ka tie dzīvo bailēs: "Pats galvenais, ka viņi ir absolūti vadāmi. Es nesaukšu vārdus, tie ir pārāk skaļi un slaveni."

Putins baidījās no Šoigu

"Šoigu ir savdabīgs cilvēks. Deviņdesmitajos gados Šoigu bija viens no pazīstamākajiem politiķiem Krievijā. Pajautājiet jebkuram cilvēkam - visi viņu zināja.

Kā Putins pret viņu izturējās? Putins no viņa baidījās. Šoigu reitingā faktiski bija otrais aiz Putina.

Nu iedomājieties - viņam ir tik milzīga armija un spēcīga ministrija. Putins savervēja militārpersonas, kuras tika izraidītas no Aizsardzības ministrijas, piešķīra viņiem Ārkārtas situāciju ministrijas pakāpes. Viņš paņēma no ielas leitnantu un piešķīra viņam dienesta pakāpi - viņš kļuva par pulkvedi. Tātad - viņš darīja visu, ko gribēja."

Viņaprāt, Šoigu patika strādāt par civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju ministru un viņš nekad nav gribējis pamest Ārkārtas situāciju ministriju. Galu galā viņš tika "aizsūtīts pensijā" [uz Aizsardzības ministriju].

"Viņš negrasījās kļūt par aizsardzības ministru. Vēlreiz gribu atkārtot: ko nozīmē tas, ka Putins baidījās no Šoigu? Putins saprata, ka Šoigu ir ļoti augsts reitings un ļoti lielas iespējas. Mēs to daudzkārt apspriedām. Nodomāju - ja Šoigu aizies, tad nekas nenotiks. Putins ir piesardzīgs cilvēks. Viņš pret Šoigu izturējās piesardzīgi," sacīja uzņēmējs.

Intervijā tika vaicāts, vai Pugačovs tic ziņām par Šoigu sirdslēkmi.

"Es tam neticu, lai gan nezinu… Bet Šoigu veselība nav pārāk laba. Viņš bieži devās prom uz pusotru mēnesi, slimoja. Kaut kas viņam notika.

Neiedziļinājos detaļās, bet atceros, ka viņš bieži devās prom un ilgu laiku gulēja Centrālajā klīniskajā slimnīcā. Tātad kaut kādas veselības problēmas viņam ir, bet nezinu, kādas," norāda Pugačovs. Uzņēmējs šaubās, ka tās saistītas ar Krievijas noziedzīgā režīma iebrukumu Ukrainā.

Krievijas armijas izlaupīšana turpinājās 20 gadus. Putina domubiedru lokā nav nevienas militārpersonas, uzskata Pugačovs

Pugačovs uzskata, ka pilna mēroga Krievijas iebrukums Ukrainā parādīja, ka Putina tuvākajā lokā nav neviena militārista.

"Es 20 gadus biju liecinieks Krievijas armijas sabrukumam - pilnīgi līdz saknēm. Putins patiesībā negrasījās ne ar vienu cīnīties. Nekad. Viņš baidījās no puča.

Bija tāda kā "virsnieku sapulce" - viņi tur runāja, ka Putins ir nodevējs, nodevis savu dzimteni un tādā garā. Un VDK darbinieki viņus periodiski notvēra, arestēja un ieslodzīja," atklāj Pugačovs.

Viņš uzsvēra, ka pēc katra jauna Krievijas Federācijas aizsardzības ministra iecelšanas Krievijas armiju atstāja kvalificētas militārpersonas.

"Kad Putins [2001. gada martā] iecēla Sergeju Ivanovu par Krievijas Federācijas aizsardzības ministru, pirmo reizi kvalificētas militārpersonas atstāja bruņotos spēkus. 2007. gadā viņš amatā iecēla Anatoliju Serdjukovu, mēbeļu veikala direktoru. Pēc tam bija otrs aiziešanas vilnis. (..) Nu un 2017. gadā tika iecelts Sergejs Šoigu - visi pārējie aizgāja.

Tas nozīmē, ka karavīru tur nav. Par vidi es vispār nerunāju - tur nav pat tādu, kas būtu dienējuši. Armija 20 gadus tika mērķtiecīgi sagrauta," sacīja Pugačovs.

Uzņēmējs nosauc savulaik plānoto Putina pēcteci

Savulaik par Putina pēcteci tika uzskatīta Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētāja Valentīna Matvijenko. Viņas dzimtene ir Ukraina, Matvijenko ir dzimusi Hmeļnickas apgabalā un tur beigusi skolu, pēc tam pārcēlusies uz Krieviju. Politiķe atbalstīja Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Kara noziedznieks Vladimirs Putins un Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētāja Valentīna Matvijenko.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins un Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētāja Valentīna Matvijenko. Foto: Free Wind 2014/Shutterstock

"Es viņu pazīstu ļoti labi. Savulaik Valentīna bija Putina pēctece. Vēl pirms Dmitrija Medvedeva un Sergeja Ivanova. Tajā laikā viņa bija Sanktpēterburgas gubernatore.

Putins viņu patiešām uzaicināja, aprunājās, piedāvāja kļūt par pēcteci.

Un tad, kad Putins pateiks - pēc četriem gadiem vai četriem mēnešiem -, viņai [jādodas prom]," stāsta uzņēmējs.

Uzņēmējs Matvijenko dēvē par "savdabīgu cilvēku", kura nekad nav bijusi iesaistīta korupcijas skandālos.

"Neskatoties uz visām Valentīnas nodevībām, atšķirībā no visas Putina komandas viņa ir drosmīgs cilvēks. Personīgi es nekad no viņas neesmu dzirdējis nekādus korupcijas [paziņojumus].

Esmu pārliecināts, ka Putina komanda viņu kā pēcteci aizliedza. Atceros, kā tas bija.

Cilvēki nāca pie manis un teica: "Saki Volodjam, ka Matvijenko visai pilsētai stāsta, ka viņa ir topošā prezidente. Aiziet, stāsimies rindās, tūlīt sāksies sadale." Tā, protams, nebija. Viņa vienkārši nebija piemērota persona viņiem, jo nav visai pretimnākošs cilvēks," skaidro Pugačovs.

Bijušais Krievijas Federācijas padomes loceklis un Putina draugs Sergejs Pugačovs.
Bijušais Krievijas Federācijas padomes loceklis un Putina draugs Sergejs Pugačovs. Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu