Berne aizliegusi Vācijai piegādāt Ukrainai Šveicē ražoto munīciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sebastian Castelier/Shutterstock.com

Berne aizliegusi Vācijai piegādāt Ukrainai Šveicē ražoto munīciju, ko izmantota pašgājēji zenītlielgabali "Gepard", vēta ziņu vietne "Swissinfo".

"Šveices valdība vakar apstiprināja, ka tā uzlikusi veto tās Šveices ražotajai munīcijas reeksportam, ko izmanto "Gepard"," ziņo "Swissinfo".

Šveice savu lēmumu skaidro ar neitralitātes politiku, kas tai aizliedz nosūtīt militārās preces uz konflikta zonām.

Berlīne otrdien paziņoja, ka nosūtīs uz Ukrainu smagos ieročus, tostarp 50 "Gepard" tankus, lai palīdzētu Ukrainai pretoties Krievijas iebrukumam.

Nedēļas nogalē izskanēja ziņas, ka Šveice ir uzlikusi veto Vācijas lūgumam reeksportēt munīciju, taču tobrīd nebija zināms, par kādu munīciju ir runa.

Saskaņā ar "Swissinfo" ziņoto, Šveices Ekonomikas lietu sekretariāts (SECO) ir saņēmis divus lūgumus no Vācijas apstiprināt munīcijas nosūtīšanu uz Ukrainu. Runa bija arī par munīciju "Gepard", ko ražojis uzņēmums "Oerlikon-Bührle," kas atrodas Šveicē un pieder Vācijas holdingam "Rheinmetall".

"Uz abiem Vācijas uzdotajiem jautājumiem par to, vai no Šveices saņemtā munīcija varētu tikt nodota Ukrainai, Berne atbildēja noliedzoši, atsaucoties uz Šveices neitralitāti un obligātajiem kritērijiem, kas noteikti Šveices tiesību aktos par militāro materiālu piegādes kārtību," teikts SECO paziņojumā.

Pēdējās dienās daudz diskutēts par Vācijas nodomu sūtīt uz Ukrainu tankus. Rūpnīca "KraussMaffei Wegmann" vēl februārī paziņoja, ka viņiem noliktavā ir aptuveni 50 tanki, kurus pēc neliela remonta var nodot Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu