No Lietuvas uz Ukrainu dosies kara noziegumu izmeklēšanas grupas pārstāvji

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mariupole
Mariupole Foto: Sergei Bobylev

No Lietuvas uz Ukrainu drīzumā dosies kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci izmeklēšanai izveidotās grupas pārstāvji, lai tur vāktu izmeklēšanas datus, paziņojusi ģenerālprokurore Nida Grunskiene.

Paredzēts, ka uz Ukrainu brauks viens prokurors un vairāki citu tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra 3.martā paziņoja, ka sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par starptautiskajās tiesībās aizliegtu izturēšanos pret cilvēkiem, agresiju un neatļautiem militāriem uzbrukumiem Ukrainā.

Marta nogalē pēc Lietuvas ierosmes Lietuvas, Polijas un Ukrainas atbildīgās institūcijas vienojās par kopīgas izmeklēšanas komandas izveidi, lai apmainītos ar informāciju un veicinātu kara noziegumu, noziegumu pret cilvēci un citu smagu noziegumu izmeklēšanu. Atbalstu šim plānam apliecinājusi arī Eiropas Savienības (ES) krimināltiesiskās sadarbības aģentūra "Eurojust".

Lietuvas pirmstiesas izmeklēšanas grupā kopumā ir aptuveni 40 cilvēki - prokurori, policijas un Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta darbinieki.

Kā pastāstījis Seima Cilvēktiesību komitejas vadītājs Toms Vītauts Raskevičs, ukraiņu bēgļi, kas reģistrējas Lietuvā, tiek informēti, ka var ziņot tiesībsargājošajām iestādēm par pieredzēto, un Lietuvas izmeklētāji cenšas apzināt cilvēkus, kuri savā zemē paši saskārušies ar vardarbību.

Ģenerālprokuratūra neatklāj, cik šādu cilvēku jau uzklausīts, bet norāda, ka pirmstiesas izmeklēšanā noteikti cilvēki, kuri atzīti par cietušajiem.

Raskevičs norādījis, ka darba grupa pirmstiesas izmeklēšanā grib savākt informāciju Starptautiskajai krimināltiesai, lai pēc karadarbības beigām vainīgos varētu saukt pie starptautiskās atbildības.

"Pie mums no Ukrainas ieradušies aptuveni 50 000 cilvēku, un no viņiem noteikti var iegūt noderīgu informāciju, kas palīdzēs starptautiskā līmenī noteikt atbildību. Mūsu institūcijas iesaiste man šķiet ļoti svarīga no taisnīguma nenovēršamības viedokļa. Mums visiem jādara viss iespējamais, lai šīs militārās agresijas izraisītājiem un dalībniekiem tas nepaliktu bez sekām,“ viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu