Latvija nosūtīs virsnieku uz Jeruzalemi dalībai starptautiskajā miera operācijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija nosūtīs vienu štāba virsnieku uz Jeruzalemi dalībai ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organzation", šodien lēma Saeima.

1948.gadā ANO Drošības padome rezolūcijā aicināja pārtraukt karadarbību Palestīnā un nolēma, ka pamiers jāuzrauga ANO starpniekam ar militāro novērotāju grupas palīdzību. Pirmā militāro novērotāju grupa, kas kļuva pazīstama kā ANO Pamiera uzraudzības organizācija (UNTSO), bija pirmā ANO izveidotā miera uzturēšanas misija.

UNTSO militārie novērotāji uzturas Tuvajos Austrumos, lai uzraudzītu pamieru, uzraudzītu pamiera līgumus, novērstu atsevišķu incidentu saasināšanos un palīdzētu citām ANO miera uzturēšanas operācijām reģionā.

UNTSO sadarbības biroji visā mandātu zonā regulāri sadarbojas ar attiecīgo valstu nacionālajām amatpersonām, lai pārskatītu stabilitātes un drošības tendences un ietekmi, kā arī ar karaspēka ieguldījumu valstīm, starptautiskajiem pārstāvjiem un reģionālajām ANO organizācijām.

Drošības situācija Izraēlā šobrīd vērtējama kā nestabila un situācija var strauji mainīties no relatīvi drošas uz augstu apdraudējuma līmeni, pausts lēmumprojekta anotācijā. Ņemot vērā saspringto politisko situāciju un saspīlējumu Izraēlas un Palestīnas attiecībās, paaugstināts apdraudējuma līmenis tiek attiecināts uz Jeruzalemi, Gazas sektoru un 40 kilometru rādiusā ap to un Palestīnas Pašpārvaldes teritorijām.

Jeruzalemē, kur izvietots misijas štābs, pastāv augts demonstrāciju un masu nekārtību risks. Blakus esošajās valstīs - Libānā, Sīrijā un Ēģiptē - drošības situācija arī vērtējama kā nestabila, galvenokārt iespējamu teroraktu dēļ.

UNTSO misijas laikā ir krituši 52 tās pārstāvji, turklāt tas noticis tikai misijas darbības pirmajās desmitgadēs.

2022.gada februārī tika saņemts uz iepriekšējo pozitīvo sadarbības pieredzi balstīts UNTSO misijas komandiera aicinājums Latvijai deleģēt pārstāvi konkrētam amatam misijas štābā Jeruzalemē, sākot ar šī gada maiju. Plānots, ka Latvijas pārstāvis šajā operācijā piedalīsies līdz 2024.gada 1.maijam.

Tā kā Latvija ir izvirzījusi savu kandidatūru 2025. gadā paredzētajās vēlēšanās uz ANO Drošības padomes (DP) nepastāvīgā locekļa vietu 2026.-2027. gadam, viens no priekšnoteikumiem un izšķirošs faktors iespējai iegūt nepatstāvīgā locekļa vietu ANO DP, ir ieguldījums ANO miera uzturēšanas misijās.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu