Baidens lūdz Kongresu apstiprināt vēl 33 miljardus dolāru lielu palīdzību Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien lūdza Kongresu apstiprināt vēl 33 miljardus dolāru militārai, ekonomiskai un humānai palīdzībai Ukrainai nākamajiem pieciem mēnešiem.

Pakete ietver vairāk nekā 20 miljardus dolāru militārajai palīdzībai, 8,5 miljardus dolāru ekonomiskajai palīdzībai un trīs miljardus dolāru humānajai palīdzībai.

Baidens sacīja, ka ir ļoti svarīgi, lai Kongress pēc iespējas ātrāk apstiprinātu viņa ierosināto papildu finansējumu.

Baidens norādīja, ka Ukrainas atbalstīšana "nav lēta", bet ASV nevar "stāvēt malā".

Viņš arī paziņoja, ka ASV neuzbrūk Krievijai, bet gan palīdz Ukrainai aizstāvēties pret Krievijas agresiju. Pēc Baidena teiktā, ASV ir jau piegādājušas desmit ieroču sistēmas bruņutehnikas iznīcināšanai uz katru Krievijas iesūtīto tanku.

"Putins tieši tāpat kā izdarīja izvēli sākt šo brutālo iebrukumu, viņš var izdarīt izvēli to izbeigt," sacīja Baidens. "Krievija ir agresors, un pasaulei ir jāsauc Krievija pie atbildības."

Baidens pavēstīja, ka, "pateicoties mūsu sniegtajai palīdzībai, Krievijas spēkiem bija jāatkāpjas no Kijivas", vienlaikus brīdinot, ka tas nenozīmē, ka Krievijas armija neatgriezīsies.

Baidens arī paziņoja, ka ASV neļaus Krievijai izmantot "gāzes šantāžu", lai izdarītu spiedienu uz Eiropas sabiedrotajiem un vājinātu Maskavai noteiktās sankcijas par tās iebrukumu Ukrainā.

"Mēs neļausim Krievijai ar iebiedēšanu vai šantāžu izkļūt no šīm sankcijām. Mēs neļausim viņiem izmantot savu naftu un gāzi, lai izvairītos no sekām viņu agresijai," sacīja Baidens.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu