Reirs: Strauji augošo cenu apstākļos atbalsts iedzīvotājiem jāsniedz mērķēti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Strauji augošo cenu apstākļos Latvijā atbalsts jāsniedz mērķēti, nevis universāli visiem, turklāt valstij, vēloties sniegt atbalstu sabiedrībai, būtu jāpārskata atsevišķas budžeta prioritātes, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijai klāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Reirs skaidroja, ka lielāko ietekmi veido sadārdzinājums energoresursiem, tāpēc tiek meklēti risinājumi, lai līdz vasarai sadārdzinājuma ietekmi mazinātu. "Patreizējā situācijā nav iezīmēti konkrēti atbalsta veidi. Es atgādināšu, ka mums ir atbalsts elektroenerģijai, kas ir apmēram pusmiljards eiro," piebilda Reirs.

Uz norādi, ka siltumapgādes uzņēmumi ziņo, ka tarifi varētu vēl būtiski pieaugt, ministrs atbildēja, ka tā esot siltumu ražojušo uzņēmumu atbildība par to, kāpēc šādos apstākļos viņi publisko šādu informāciju. Pēc Reira vārdiem, šī informācija pašlaik neesot pamatota, turklāt konkrēti tarifi esot katra uzņēmuma un regulatora atbildība.

Reirs norādīja, ka atbalsts jāsniedz tiem, kam reāli tas ir nepieciešams, bet Latvija esot viena no retajām valstīm, kur daudzi atbalsta veidi ir universāli, "līdz ar to dodam arī miljonāram", piebilda Reirs.

Reira skatījumā, atbalsta sniegšanai pašlaik vairāk esot jāizmanto mājokļa pabalsts. "Tas ir bāzēts uz ienākumu, bet nepieciešams pārskatīt rāmjus, kādos atbalsts tiek piešķirts. Tā ir vienīgā izeja. Eiropas valstīs universāli atbalsti kā tādi nav, jo valstij nav iespējas finansēt šīs lietas visiem," izteicās Reirs.

Ja valsts vēlas sniegt lielāku atbalstu sabiedrībai, tad ir jāpārskata budžeta programmas, atzīmēja Reirs. "Budžets tika pieņemts pirms kara sākuma. Vai tiešām visas tās programmas, kas ir pieņemtas, ir baigi svarīgās?" retoriski norādīja ministrs.

Reirs vērtēja, ka patlaban esot sācies "ārpus budžeta tērēšanas neprāts".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu