Valsts prezidents: Talkošana pieder pie latvietības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Egils Levits piedalās talkā.
Egils Levits piedalās talkā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Talkošana savā ziņā pieder pie latvietības, ko apstiprina arī Satversmē rakstītais, ka katra cilvēka pienākums ir rūpēties par dabu un vidi, atklājot vides sakopšanas akciju "Lielā talka", uzsvēra tās patrons Valsts prezidents Egils Levits.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, valsts pirmā persona arīdzan akcentēja, ka mūsdienās cilvēce ir uzvarējusi pār dabu, tāpēc par to ir jārūpējas, lai tā neizzūd. Valsts prezidenta ieskatā, tas ir cilvēku ētiskais uzdevums, ko šodien var pildīt visi kopā.

"Ja mēs ieskatāmies mūsu tautas vēsturē, folklorā un kultūrā, cilvēki vienmēr ir gājuši cits citam palīgā talkot uz lauka. Tā ir mūsu tradīcija, ko esam nesuši arī pasaulē - jau vairāk nekā 150 valstīs ir iesakņojusies mūsu talkošanas kustība. Ar šo kustību mēs dodam savu pienesumu citām tautām, lai tās vairāk rūpējas par savu vidi un dabu. Tas ir Latvijas ieguldījums pasaulē," pauž Levits.

Valsts prezidents un Andra Levites kundze kopā ar Valsts prezidenta kancelejas kolektīvu un Latvijas Paralimpisko komiteju šodien talko Bišumuižā, lai sakoptu zemesgabalu, kurā iecerēta Latvijas Paralimpiskā sporta centra būvniecība.

LETA jau rakstīja, ka šodien vairāk nekā 1000 vietās Latvijā sestdienas rītā sākusies Lielā talka.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme, līdz piektdienas vakaram tika reģistrētas 1148 talkošanas vietas, bet šodienas laikā labiekārtošanas un solo talku skaits varētu vēl papildināties.

Lielās talkas vadītāja atzīmēja, ka šodien cilvēkiem vēl ir iespējams iesaistīties Lielajā talkā un doties talkot kādā no labiekārtošanas vai solo talkām.

"Ja cilvēks pamostas un nolemj šodien izdarīt ko labu, tad var paņemt cimdus, nopirkt ūdeni "Rimi" un saņemt solo talkas balto maisu un doties sakopt izvēlēto vietu. Tomēr ir liels lūgums baltos maisus nogādāt uz tuvāko reģistrēto vietu, kas atrodama Lielās talkas tīmekļvietnē. Visas dienas garumā cilvēki var pieteikties, iet un darīt," sacīja Lielās talkas vadītāja.

Tāpat cilvēks var pievienoties tiem talciniekiem, kas jau talko. Lielās talkas mājaslapā atrodams talku saraksts un to apraksti, līdz ar to katrs var izvēlēties, kāda talka labāk patīk, vai tā būtu atkritumu vākšanas talka, vai tā ir dalītā talka, kur ir atkritumu vākšana un labiekārtošana, vai tikai labiekārtošanas talka. Jauzeme uzsvēra, ka talkotgribētājiem ir pieejama "plaša ēdienkarte".

LETA jau rakstīja, ka Lielā talka Latvijā notiek jau 15.gadu pēc kārtas. Organizatori uzskata, ka tas pierāda Latvijas iedzīvotāju gatavību pielikt savus spēkus, lai valsts būtu tīrāka, skaistāka un zaļāka.

Šogad, gatavojoties Lielajai talkai, organizatori uzsver sabiedrības iesaistes nozīmīgumu, kā arī izpratnes veidošanu par to, cik būtiska ir apkārtējā vide.

Arī šī gada sauklis "Celies, posies, iesaisties!" aicina iedvesmot vienam otru, dodoties sakopt savas dzīvesvietas kolektīvi vai individuāli katrā Latvijas pašvaldībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu