FOTO un VIDEO "Esmu pazemīga, redzot Ukrainas tautas drosmi!" Kāpēc aktrise Andželīna Džolija devusies uz Ukrainu un kur viņa tikusi manīta?

Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Holivudas kinozvaigzne un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Bēgļu aģentūras īpašā sūtne Andželīna Džolija 1. maijā pārsteidza pasauli, pēkšņi ierodoties Ukrainā, apmeklējot Ļvivas slimnīcu, brīvprātīgos un kafejnīcu. Sociālajos tīklos izplatījās dažādas fotogrāfijas un video, kuros redzams, kā aktrise sarunājas ar vietējiem iedzīvotājiem un sniedz atbalstu karā cietušajiem cilvēkiem. "Apollo" izpētīja pieejamo informāciju par Džolijas ierašanos Ukrainā.

Februārī, kad Krievija iebruka Ukrainā, Džolija nosodīja karu un aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu to izbeigt. Aktrise vietnē "Instagram" rakstīja, ka "aizlūdz par Ukrainu" un kopā ar kolēģiem ANO Bēgļu aģentūrā organizē palīdzību ukraiņiem.

Aktrise "Instagram" vēstīja: "Es kopā ar saviem kolēģiem koncentrējos uz to, lai tiktu darīts viss iespējamais, lai nodrošinātu bēgļu aizsardzību un cilvēktiesības reģionā."

30. marts - 1. aprīlis

Andželīna Džolija negaidītā vizītē Romā, Itālijā, ieradās pie Ukrainas kara bēgļiem, kuri ārstējās bērnu slimnīcā "Bambino Gesù".

Foto: Andželīnas Džolijas vizīte Romas slimnīcā

"Es aizlūdzu par kara beigām. Tas ir vienīgais veids, kā apturēt ciešanas un bēgšanu no konflikta zonām. Ir šausmīgi redzēt, ka bērni zaudē dzīvības, sabojā veselību vai iegūst traumas," viņa sacīja.

Slimnīcā viņa satika ukraiņu bērnus, kuri bija ieradušies Itālijā pēc bēgšanas no kara savā dzimtenē. Daži satiktie bērni bija ļoti slimi.

30. aprīlis

30. aprīlī Džolija pārsteidza gan Ukrainas iedzīvotājus, gan pasauli, ierodoties Ļvivā.

Vairāki avoti ziņo, ka viņa atrodas Ukrainā humānās misijas dēļ, savukārt ANO pārstāvis Mets Soltmāršs paziņojis: "Andželīna Džolija dodas uz Ukrainu personisku iemeslu dēļ, un ANO Bēgļu aģentūra nav iesaistīta šajā vizītē."

Atsaucoties uz Lielbritānijas televīzijas tīkla ITV publicēto informāciju, viņš piebilda, ka aktrise ir ANO Bēgļu aģentūras īpašā sūtne, taču noliedza, ka viņa atrodas Ukrainā saistībā ar ANO.

Džolijas pārstāvis ir sacījis, ka aktrise Ukrainā veic humāno palīdzību Ļvivā, piebilstot, ka tā ir personīga humānās palīdzības misija bērnu vajadzībām. 

Viņas pārstāvis arī sacīja, ka Džolija uzstāj, lai starptautiskā sabiedrība solidarizējas ar Ukrainas tautu un visur atzītu bēgļu vajadzības un ciešanas. 

Ierodoties Ukrainā, Andželīna sacījusi: "Esmu pazemīga, redzot Ukrainas tautas drosmi un izturību, saskaroties ar teroru un kara traumām. Kara ietekme uz Ukrainas bērniem ir postoša. Nevienam bērnam nevajadzētu pamest savas mājas, redzēt slepkavības vai piedzīvot apšaudes un savu māju iznīcināšanu." 

1. maijs

1. maijā tika ziņots, ka vizītes laikā Džolija apmeklējusi kādu Ļvivas kafejnīcu, kur viņa smaidīdama pasūtīja kafiju un sasveicinājās ar vietējiem.

Foto: Džolija vizītes laikā Ļvivā pozē kopā ar kafejnīcas "Lviv Croissants" dibinātāju Andri Gaļicki.

Foto: Reuters/ScanPix

Sociālajos tīklos izplatījās žurnālistes Maijas Podgorodeckas video, kurā redzams, kā aktrise sniedz autogrāfus un sasveicinās ar cilvēkiem.

"Es tikko devos iedzert kafiju, un tur ir Andželīna Džolija. Ukrainu vienkārši atbalsta visa pasaule," rakstīja žurnāliste.

Džolija Ļvivā apmeklēja arī medicīnas iestādi, kurā ārstējas bērni, kas ievainoti Krievijas raķešu triecienā Kramatorskas dzelzceļa stacijai, internātskolu un dzelzceļa staciju, kur tikusies ar psihologiem, kas sniedz palīdzību evakuētajiem, ziņapmaiņas platformā "Telegram" informēja Ļvivas apgabala administrācijas vadītājs Maksims Kozickis.

"Vienā no medicīnas iestādēm viņa apmeklēja bērnus, kuri cieta no Krievijas karaspēka raķešu triecieniem Kramatorskas dzelzceļa stacijā. Viņu stāsti Džoliju ļoti aizkustināja. Viena meitene pat varēja privāti pastāstīt Džolijas kundzei par savu sapni," sacīja Kozickis.

Foto: Džolija Ļvivā apmeklē medicīnas iestādi

Pēc Ļvivas apgabala administrācijas vadītāja teiktā, Džolija tikās arī ar evakuētajiem Ukrainas iedzīvotājiem, kas ieradās Ļvivas centrālajā dzelzceļa stacijā, kā arī ar ukraiņu brīvprātīgajiem, kas iedzīvotājiem sniedza medicīnisko palīdzību un konsultācijas.

Foto: Holivudas zvaigznes tikšanās ar brīvprātīgajiem

"Vizīte mums visiem bija pārsteigums. Daudzi cilvēki, kuri Ļvivas reģionā redzēja Džolijas kundzi, nevarēja noticēt, ka tā patiešām ir viņa. Taču kopš 24. februāra Ukraina visai pasaulei ir pierādījusi, ka šeit ir daudz neticamu lietu," viņš piebilda.

1. maija vakars

1. maija vakarpusē tika ziņots, ka, skanot gaisa trauksmes sirēnām, aktrise bēga uz bumbu patvertni.

Sociālajos tīklos arī izplatīts video, kur redzams, kā Džolija bēg uz bumbu patvertni. Video redzams, kā sieviete ātri skrien cauri dzelzceļa stacijai, kamēr pilsētā skan sirēnas.

Foto: Aktrise bēg uz bumbu patvertni

Foto: EPA/Scanpix

Brīdī, kad viņa devās uz bumbu patvertni, aktrisei tika jautāts, vai viņa baidās. Holivudas zvaigzne atbildēja: "Nē, nē, ar mani viss ir kārtībā!"

ANO Bēgļu aģentūras īpašā sūtne

Andželīna Džolija jau ilgus gadus darbojās ANO Bēgļu aģentūrā, tādēļ 2012. gada aprīlī tika iecelta par īpašo sūtni. Iegūstot šo statusu, Džolija savā darbā koncentrējās uz dažādu valstu krīzes situācijām, kuru rezultātā notiek masveida iedzīvotāju migrācija, liecina ANO mājaslapā publicētā informācija.

Aktrise arī sadarbojas ar lēmumu pieņēmējiem migrācijas jautājumos. Ar savu darbu viņa ir sniegusi ieguldījumu svarīgā procesā, meklējot risinājumus cilvēkiem, kuri spiesti pamest savas mājas.

Darbojoties ar migrācijas jautājumiem, Džolija jau kopš 2007. gada aktīvi ir apmeklējusi valstis, kuras skārušas dažādas krīzes situācijas, piemēram, Irāku, Sīriju, Čadu, Indiju, Pakistānu, Sudānu, Taizemi un Ēģipti.

Savas vērtības un pieeju migrācijas jautājumiem Džolija vairākkārt ir paudusi savās oficiālajās runās. 2016. gadā, tiekoties ar 50 ģimenēm no Sīrijas, viņa sacīja: "Demokrātiskas valsts pilsoniskā būtība ir atbalstīt ideālu, ka visi cilvēki ir dzimuši vienlīdzīgi un ir pelnījuši vienādas tiesības un cieņu.

Tas, kā mēs izturamies pret vājākajiem vai neaizsargātākajiem, liecina par mūsu apņemšanos ievērot cilvēktiesības un visu cilvēku vienlīdzību un taisnīgumu."

Savu viedokli attiecībā par to, kā dažādas pasaules valstis risina migrācijas jautājumus, aktrise 2021. gadā pauda Burkinafaso: "Mums ir jāsaprot, pa kuru ceļu mēs pasaulē ejam, jo notiek tik daudz konfliktu un pastāv ļoti reāla iespēja, ka klimata pārmaiņas nākotnē liks desmitiem, ja ne simtiem miljonu cilvēku pamest savas mājas bez iespējas atgriezties.

Veids, kādā starptautiskā sabiedrība mēģina risināt konfliktus, ir neefektīvs. Tas ir neregulārs, nevienlīdzīgs, tas ir balstīts uz iedzimtām privilēģijām, tas ir pakļauts politisko līderu iegribām un vērsts uz spēcīgu valstu interesēm."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu