Spārītis pamet Rīgas Pieminekļu padomi, pārmetot politiskus lēmumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ojārs Spārītis.
Ojārs Spārītis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iebilstot pret konsekvences un profesionālisma trūkumu un pārmetot politiskus lēmumus, Rīgas domes Pieminekļu padomi nolēmis pamest mākslas vēsturnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis.

Pēc viņa vārdiem, pēdējie divi gadi esot parādījuši, ka politiskie lēmumi bieži tiek pieņemti pretrunā ar arhitektu, tēlnieku, mākslas zinātnieku viedokļiem un pieredzi vai pat tiekot rupji uzspiesti.

"Un neizbēgami rodas kļūdas, pārpratumi, populistiskus lēmumus pasniedzot kā speciālistu viedokli," vērtē Spārītis,

"šādā situācijā es neredzu iespēju turpināt darbu Rīgas domes Pieminekļu padomē, jo tas nav produktīvs, vai arī tas tiek vulgāri politizēts."

Viņš nosūtījis iesniegumu Rīgas domes Pieminekļu padomes priekšsēdētājam Gvido Princim, kurā norāda, ka lielu daļu viņa laika aizņem pamatdarbs augstskolā, kura dēļ, tiekot nodarbinātam sabiedriskā kārtā, Spārītis nav varējis klātienē vai attālināti piedalīties daudzās Pieminekļu padomes sēdēs.

"Iebilstot pret konsekvences un profesionālisma trūkumu Pieminekļu padomes darbībā un pieņemtajos lēmumos, uzskatu, ka turpmāka līdzdalība pieminekļu padomē un tās lēmumu pieņemšanā nav savienojama ar manu ētisko un profesionālo pārliecību," teikts Spārīša iesniegumā.

Spārītis lūdzis viņu atbrīvot no Pieminekļu padomes locekļu sastāva un nesaistīt viņa vārdu ar 29.aprīļa Pieminekļu padomes lēmumiem, jo tajā sēdē viņš neesot piedalījies.

Kā vēstīts, 29.maijā Rīgas domes Pieminekļu padome atbalstīja priekšlikumu pārdēvēt Uzvaras parkā esošo pieminekli. Pieminekļu padome, kurā darbojas pašvaldības deputāti un dažādu jomu eksperti, gandrīz četras stundas diskutēja par pieminekli Uzvaras parkā. Kāds varētu būt pieminekļa jaunais nosaukums, skaidrības vēl nav.

Savukārt Rīgas domes deputāte Rita Našeniece (JV) aicina domes Pieminekļu padomi lemt par pieminekļa Uzvaras laukumā demontāžu. Viņa mudina domes Pieminekļu padomi atbalstīt "struktūras demontāžu", jo monuments esot kļuvis par "starptautiskajām praksēm netipisku Krievijas-Latvijas vienošanās objektu".

Pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par Rīgā, Uzvaras parkā, esošo pieminekli un iespējām to demontēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu