Tuvākajā laikā koalīcija varētu apspriest jautājumu par PVN samazināšanu pārtikai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iepirkumu grozs. Ilustratīvs attēls.
Iepirkumu grozs. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jautājums par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikai tuvākajā laikā būs valdības koalīcijas darba kārtībā, pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes teica Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA).

Viņa informēja, ka pirmdien šis jautājums netika apspriests, tomēr to plānots darīt tuvākajā laikā.

"Mēs noteikti arī sagaidām priekšlikumus no Zemkopības ministrijas par konkrētajām preču grupām, kas ir sadārdzinājušās. Protams, pastarpināti tāpēc, ka energoresursu cenas ir kāpušas, bet arī tāpēc, ka izejvielas ir ļoti ietekmētas. Noteikti šis jautājums ir aktuāls un būs darba kārtībā tuvākajā laikā," sacīja Indriksone.

Tikmēr finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) par PVN samazināšanas iespēju bija skeptisks. Viņš norādīja, ka atbalsta sniegšana noteiktām sabiedrības grupām, kas jau ilgāku laiku bijis koalīcijā apspriests jautājums, nebūs iespējama, ja tiks samazināti budžeta ieņēmumi.

"Nav iespējams savienot šīs divas lietas - atbalsta sniegšana un budžeta ieņēmumu samazināšana, tās ir nesavienojamas lietas," pauda Reirs.

Finanšu ministrs atzīmēja, ka neatkarīgu ekonomistu veikts pētījums par PVN likmes samazināšanu augļiem un dārzeņiem Latvijā parādījis, ka šī nodokļa samazināšana nav devusi cerēto rezultātu, jo cenas ir palikušas tādā pašā līmenī. Reirs izcēla, ka atsevišķās preču grupās tirdzniecībā novērojams pat 60% uzcenojums, kas no tirgotāju puses nav pareiza pieeja.

"Es domāju, ka šeit visiem būtu jāsamēro un jāsalāgo savas vajadzības un vēlmes, un iespējas - ne tikai valstij, ne tikai ražojošajiem uzņēmumiem, bet arī tirdzniecībai. Pārskatīt uzcenojuma normas, kas ir produktiem. Tas ir kopīgs ceļš, kā palīdzēt sabiedrībai," skaidroja ministrs.

Reirs pauda, ka PVN samazināšana valsts budžetā radītu robu 100 miljonu eiro apmērā, un tas nav salāgojams ar pašlaik atbalsta mehānismiem nepieciešamajām vajadzībām un vēlmēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu