VIDEO ⟩ "Nekas, ka tu tāda naciste." Ludzas iedzīvotāja satraukta par prokremlisko gaisotni pilsētā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vietas norādes ceļa zīme - Ludza.
Vietas norādes ceļa zīme - Ludza. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Vairāki Ludzas iedzīvotāji satraukti par prokremliski noskaņotiem cilvēkiem pilsētā. Viena iedzīvotāja šī iemesla dēļ grasās pārdot savu īpašumu, ziņo raidījums "Bez tabu".

Raidījums uzklausīja Ludzas iedzīvotāju Olgu. Viņa ir latgaliete, kura ilgus gadus dzīvojusi Rīgā. Pirms vairākiem gadiem pārvācās atpakaļ uz Latgali, Ludzā iegādājoties īpašumu. Nu viņa savu māju vēlas pārdot, jo pēc 24. februāra dzīvi Ludzā raksturo kā neciešamu. Iepriekš nojauta par atsevišķu šīs pilsētas iedzīvotāju prokremlisko nostāju, bet pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā apjauta patiesos 5. kolonnas apmērus pilsētā, raidījumam stāstīja Olga.

"2014. gadā [kad Krievija anektēja Krimu] kāds dižojās ar jaku, uz kuras uzrakstīts "Rossija". Nodomāju: nu labi, kā gribi, tā staigā. Šogad pēc 24. februāra iegāju veikalā kaķītim bļodiņu nopirkt. Dzirdu, ka sieviete runā.

Viņa tik priecīga, ar tādu prieku stāstīja, ka Kadirovs "TikTok" stāsta, ka esot jau Kijivā. Teica, ka vajag tos ukraiņus dasist! Es nenoturējos. Prasīju: "Kā jūs tā varat runāt?"" stāsta Olga.

Par dzirdēto veikalā Olga ziņoja Valsts policijai (VP) un vietējam laikrakstam "Ludzas Zeme", kas savukārt par Olgas pieredzi pastāstīja avīzes lapās. Ludzāniete raidījumam stāstīja, ka ikdienā redz un dzird daudzu vietējo iedzīvotāju nostāšanos Krievijas pusē.

"Kā es te varu dzīvot? Nav neviena cilvēka, kurš pateiktu: "Oļa, malacis, pareizi izdarīji, nevajag klusēt!" Nav neviena, kurš tā pateiktu. Cilvēkus ietekmējusi propaganda, 100 punktu. Viņi nav nekādi ļaunie, kuri grib cilvēku nogalināšanu. Viņi vienkārši netic, ka krievi Ukrainā slepkavo. Viņi domā, ka ukraiņi paši to dara.

Viens otrs mani cenšas pažēlot, sakot: "Nekas, ka tu tāda naciste, kopumā neesi tik slikta!" Kad prasu, kas notiks, ja Latviju bombardēs, atbild, ka pareizi darīs! Tādi arī ir. Saka, ka te sen vajadzēja sabombardēt," saka Olga.

VP Ludzas iecirkņa kārtības policijas priekšnieka p.i Arņa Viļuma komentārs: "Konstatētie nodarījumi nav masveidīgi. Ludzas iecirknī četros gadījumos sākts administratīvais process, arī četras resoriskās pārbaudes, kopā saņemti 11 ziņojumi saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar simpātijas vai atbalsta izteikšanu karam Ukrainā. Par šādiem gadījumiem, protams, arī ziņojam Valsts drošības dienestam. Kopīgi strādājam. Gadījumos, kad personas nonāk mūsu redzeslokā, mēs ar viņām runājam, vērtējam motīvus. Ir gan aizturētas, gan pie administratīvās atbildības sauktas personas. Aicinām iedzīvotājus ziņot par likumpārkāpumiem vai sabiedriskās kārtības apdraudējumiem."

Plašāk "Bez tabu" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu