"Latvijas gāze" šobrīd nesaņem dabasgāzi no Krievijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija. Ilustratīvs attēls.
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

AS "Latvijas gāze" šobrīd nesaņem dabasgāzi no Krievijas, informē kompānijas pārstāve Anastasija Petere.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka savukārt kompānijas nākotnes iegādes apmēri ir komercinformācija.

Jau vēstīts, ka atbilstoši dabasgāzes sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") publiskotajai informācijai sestdien, 30. aprīlī, pirmo reizi kopš marta beigām Latvijā caur Luhamā savienojumu sāka ieplūst Krievijas dabasgāze. Dabasgāze caur attiecīgo savienojumu Latvijā plūda arī svētdien, 1. maijā, pirmdien, 2. maijā, kā arī tā plūst otrdien, 3. maijā.

Sestdien apstiprinātās nominācijas un piešķīrumi veidoja 104 000 kilovatstundu (KWh), savukārt svētdien, pirmdien un otrdien apstiprinātās nominācijas veido 3,2 gigavatstundas (GWh), taču informācijas par piešķīrumiem vēl nav.

"Conexus" pārstāvji iepriekš skaidroja, ka uzņēmums kā vienotais pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators nodrošina infrastruktūras pieejamību gāzes, kas ir tirgotāja īpašums, transportēšanai un uzglabāšanai. Atbilstoši spēkā esošajiem normatīviem šobrīd dabasgāzes piegādes no Krievijas nav aizliegtas, un tā ir gāzes tirgotāju izvēle, no kura piegādes avota gāzi importēt.

Saeima aprīļa beigās atbalstīja grozījumus regulējumā, paredzot Krievijas dabasgāzes piegāžu aizliegšanu. Par šī ierobežojuma spēkā stāšanās laiku vēl skaidrības nav, bet valdība lēš, ka to varētu izdarīt no nākamā gada. Paredzams, ka par spēkā stāšanās laiku vēl tiks spriests, skatot grozījumus galīgajā lasījumā.

"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums 2021. gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 583,342 miljoni eiro, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2020. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 3,4 reizes - līdz 3,2 miljoniem eiro.

Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), kā arī "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāzes" akcijas kotē biržā "Nasdaq Riga".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu