Būvdarbu laikā Igaunijā negaidīti atrasts viduslaiku kravas kuģis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Igaunijas galvaspilsētas Tallinas ielās celtnieki ir atraduši 700 gadus veca kuģa drupas, ziņo izdevums "Live Science".

Kuģa paliekas ir izgatavotas no ozolkoka un atrodas aptuveni 1,5 metru dziļumā zem zemes, un ir nedaudz vairāk nekā 24 m garas. Kuģa platākā vieta ir aptuveni 9 m. 

"Sākotnēji kuģis bija garāks, šobrīd tam trūkst stemposta jeb kuģa priekšgala, jo tas ir bojāts,"

e-pasta vēstulē izdevumam "Live Science" pastāstīja Igaunijas Jūras muzeja pētnieks Prits Letti. "Kuģis, iespējams, tika uzbūvēts 14.  gadsimta sākumā," viņš norādīja.

Viņš piebilda, ka kuģis pirmajā acu uzmetienā ir ļoti līdzīgs citiem kuģiem, kas atrasti Eiropā tajā pašā laika posmā.

Pirms trim nedēļām netālu no Tallinas vecās ostas atrastais kuģis bija nozīmīgs atradums arheologam Mihkelam Tammetam, kurš bija vērojis būvniecības projektu. Pēc Letti teiktā, kad tiek veikti rakšanas darbi kultūrvēsturiski aizsargājamās teritorijās, arheologa klātbūtne ir obligāta. Par kuģa atradumu tika informēts Igaunijas Jūras muzejs, lai palīdzētu sniegt plašāku informāciju un reģistrēt atradumu.

Kuģis neatradās pārāk dziļi zem zemes, un tas bija piepildīts ar smiltīm. Iespējams, ka gadsimtu gaitā jūra pakāpeniski piepildīja kuģi, jo bija manāmi dažādi smilšu slāņi.

Kopš kuģa atrašanas ir izskanējuši pieņēmumi, ka tas ir Hanzas zobrats - kravas kuģis, ko Hanzas savienība izmantoja tirdzniecībai. Šī līga - tirdzniecības ģilžu grupa no visas Eiropas - dominēja jūrās no 13. līdz 15. gadsimtam. Tomēr Letti sacīja, ka vēl nav iespējams precīzi noteikt kuģa izcelsmi.

"Ļoti iespējams, ka tas ir kravas kuģis," viņš teica. "Tā kā mēs vēl nezinām kokmateriālu izcelsmi, ir grūti pateikt, kāda ir kuģa izcelsme".

Pētnieki strādā arī pie tā, lai noskaidrotu, vai kuģa vecuma noteikšanā var noderēt vēl citi artefakti, kas atrasti apglabāti kopā ar kuģi. "Šobrīd ir izrakņāta tikai kuģa priekšgala daļa, kravas nodalījums bija salīdzinoši tukšs. Tagad izrakumi pārceļas uz kuģa pakaļgala daļu, kur varētu būt vairāk atradumu."

Citi līdz šim atklātie artefakti, kas atrasti kopā ar kuģi, ir pāris koka mucas, keramika, dzīvnieku kauli, daži ādas priekšmetus un tekstilizstrādājumi. Sagaidāms, ka tuvākajās dienās, kad tiks izrakņāta kuģa pakaļgala daļa, atradumu skaits palielināsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu