VIDEO ⟩ Tuvākajos mēnešos pārtikas cenas var pieaugt līdz 20%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SGr/Shutterstock

Siera un sviesta cena gada laikā pieaugusi par aptuveni 40 procentiem. Arī nākamajos mēnešos turpināsies pārtikas cenu straujais pieaugums, tāpēc valdības koalīcijā gaidāma atkārtota diskusija par PVN likmes samazināšanu pārtikai, informē raidījums "TV3 Ziņas".

Pēdējā gada laika novērotais straujais pārtikas cenu pieaugums vēl turpināsies - tuvākajos mēnešos tas var sasniegt pat 20%. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs norāda, ka iemesls tam ir augstās energoresursu, degvielas un izejvielu cenas, kas dažādu apstākļu iespaidā pamatīgu pieaugušas.

Salīdzinot pārtikas cenas šī gada martā ar cenām pērnā gada trešajā mēnesī, var novērot, ka, piemēram, Čedaras siera cena pieaugusi par 40%, sviesta cena - par 44%, savukārt svaigpiena - par 45%.

Krievijas noziedzīgā režīma sāktais karš Ukrainā rada papildu problēmas. Šobrīd no Ukrainas vairs nevar saņemt lopbarību. 

"Mēs esam iesaistīti visā ķēdē. Mēs redzam ārkārtīgi lielo ražošanas resursu cenu pieaugumu - elektrība iepakojums, viss.

Nāk arī klāt lopbarības cenu dubultošanās. Mēs skaidri saprotam, ka tas kaut kādos trijos četros sešos mēnešos atspoguļosies veikalos,"

norāda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimmermanis. Viņš norāda, ka cenas var pieaugt līdz 20% un dažiem produktiem vēl vairāk. 

Lai pret augstajām cenām cīnītos, valdošās koalīcijas darba kārtībā tuvākajā laika atgriezīsies iespējama PVN likmes samazināšana pārtikai. Tomēr Finanšu ministrija ir kategoriska: "Tikai ar to, ka mēs samazinām PVN, tas dod mīnus 100 miljonu budžetā. Mēs redzam, kādas mums nepieciešamas atbalsta programmas un kādas tās summas ir," norāda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu