Ziemeļkoreja palaidusi ballistisko raķeti, paziņojusi Dienvidkorejas armija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļkoreja.
Ziemeļkoreja. Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Ziemeļkoreja trešdien, 4. maijā, palaidusi ballistisko raķeti, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Raķete palaista nedēļu pēc tam, kad Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns runā militārā parādē Phenjanā solīja aktivizēt kodolieroču programmu.

Dienvidkorejas Apvienotais štābs trešdien paziņoja, ka novērota no Sunaņas apkaimes uz Japāņu jūru palaista raķete un Dienvidkoreja seko līdzi iespējamai citu raķešu palaišanai kaimiņzemē.

Arī Japānas krasta apsardze apstiprināja, ka Ziemeļkoreja ir palaidusi, "iespējams, ballistisko raķeti".

Analītiķi pieļauj, ka raķešu izmēģinājums varētu būt brīdinājums jaunievēlētajam Dienvidkorejas prezidentam Junam Sukjolam, kurš nākamnedēļ amatā nomainīs liberāli Munu Džēinu un ir solījis stingrāku politiku pret Ziemeļkoreju.

Maijā gaidāma arī ASV prezidenta Džo Baidena vizīte Dienvidkorejā.

Kims pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Ziemeļkorejas kodolieroči ir nacionālā spēka simbols un tajos jāievieš dažādība.

Viņš piebilda, ka kodolieroču galvenā loma ir atturēšana, bet tie var tikt arī izmantoti, ja uzbrukumam tiktu pakļautas Ziemeļkorejas pamatintereses.

Martā Ziemeļkoreja atsāka tāla rādiusa raķešu izmēģinājumus, palaižot savu visspēcīgāko starpkontinentālo ballistisko raķeti.

Tamlīdzīgi tāla rādiusa raķešu un kodolizmēģinājumi Ziemeļkorejā bija apturēti kopš 2018.gadā Kims tikās ar toreizējo ASV prezidentu Donaldu Trampu, lai gan 2019.gadā diplomātiskie centieni cieta neveiksmi.

Ziemeļkoreja ir pakļauta stingrām starptautiskām sankcijām, kuru mērķis ir ierobežot tās kodolprogrammu. Visi mēģinājumi ar sarunām pārliecināt Kimu atteikties no šīs programmas bijuši nesekmīgi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu