Zatlers: Ir jābūt ļoti cietai rīcībai pret tiem, kas atbalsta karu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas krieviem jāsaprot, ka karš Ukrainā atrāvis latviešu vēsturiskās rētas, intervijā Latvijas Televīzijās uzsvēra bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš atzina, ka pirmo reizi kara laikā ieraudzījis, cik spēcīga ir latviešu tauta, no kuras pazudusi "zemnieku piesardzība", bet parādījās pārliecība nesavtīgi un bez minstināšanās palīdzēt ukraiņu bēgļiem.

"Arī savāktie 9 miljoni eiro nav valsts iedoti - cilvēki vienkārši gāja ar ziedojumiem. Cilvēku nesavtība liecina par to, cik spēcīga ir kļuvusi Latvijas tauta," vērtēja Zatlers.

Viņš piekrīt, Latvijas sabiedrība ir ļoti sarežģīta, bet, to zinot sen, šī apziņa ir Latvijas priekšrocība. Zatlera ieskatā Latvijas krievi vēl baidās atklāt savu viedokli, bet ir jāpalīdz šiem cilvēkiem pārvarēt nedrošību, jo latvieši patlaban parāda pārliecību par sevi, bet Latvijas krievi to vēl nevar izdarīt.

"Ir skaidri jāsaprot, ka cilvēkiem var būt dažādi, pat daļai nepieņemami viedokļi, un tā ir demokrātija. Bet vienlaikus ir jābūt ļoti cietai rīcībai pret tiem, kas atbalsta karu, velk "Z" burtus, uzbrūk ukraiņu bēgļiem. Tā ir stingā līnija, ko nedrīkst pārkāpt - cienīt viedokļus, bet stingri iestāties pret naida runu un naida darbībām," pauda bijušais prezidents.

Zatlers akcentēja, ka radikālu viedokļu dažādību var pieņemt, taču sašķeltība parādās tad, ja viedokļi sāk viens ar otru karot, radot naidnieka tēlu. Mazāk ir jālieto vārdi "sabiedrības sašķeltība", bet vairāk jādomā par pozitīvo nākotnē un to, ko var darīt. Viņaprāt, Latvijas krieviem ir skaidri jāpasaka, ka "karš Ukrainā atrāva vaļā latviešu cilvēku vēsturiskās rētas, pret ko ir jāizturas ar cieņu".

"Ja redzam analoģiju ar 1940.gadu, 50 okupācijas gadiem, tad tas viss katrā cilvēkā, ģimenē nāk atmiņā. Ar šīm jūtām tiem, kas nav latvieši, ir jārēķinās," mudināja Zatlers.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu