Ādažos kāds demontējis padomju armijas karavīriem veltīto akmeni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Māris Sprindžuks
Māris Sprindžuks Foto: Zane Bitere/LETA

Ādažos kāds demontējis piemiņas akmeni, kas bija veltīts padomju armijas karavīriem, apstiprināja pašvaldības domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Viņš atzina, ka pašvaldība nav lēmusi par pieminekļa demontāžu un notikušais ir bijusi privāta iniciatīva, kurā pašvaldības vadītājs nesaskata ko nosodāmu. "Pēc Krievijas iebrukuma un agresijas Ukrainā Latvijā ir sākusies tautas kustība, lai demontētu pieminekļus, pie kuriem pulcējas cilvēki, lai cildinātu Krievijas militāro varenību, komunistisko ideoloģiju," norādīja Sprindžuks.

Pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka piemiņas akmens atradies vietā, kur nav Otrā pasaules kara upuru pīšļu, arī kaujas tajā vietā nav notikušas. Pēdējos gados tajā vietā nav bijusi plaša iedzīvotāju pulcēšanās 9. maija svinībās, taču padomju laikā pie tā pulcināti skolēni, lai mācītu komunistisko ideoloģiju.

Kā vēstīts, pēc Otrā pasaules kara Latvijā tika izveidotas piemiņas vietas par godu padomju armijas karavīriem kā atbrīvotājiem no vācu fašisma, glorificējot Padomju Savienības un tās militāro spēku izšķirošo lomu karā, kā arī vēstot par komunistiskās ideoloģijas pozīciju nostiprināšanos okupētajās valstīs.

Kopš 24. februāra Krievija izvērš plašu militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Krievijas karadarbība Ukrainā - brutālie aviācijas uzlidojumi, apdzīvoto vietu aplenkumi, uzbrukumi civiliedzīvotājiem, tostarp žurnālistiem, civilo un kultūras objektu iznīcināšana, vietējo amatpersonu nolaupīšana, kā arī uzbrukumi diplomātiskajām pārstāvniecībām - izraisījušas graujošas humānās sekas, kādas Eiropā nav piedzīvotas kopš Otrā pasaules kara. Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju un tās īstenoto brutālo uzbrukumu Ukrainai, kuru atbalsta Baltkrievijas režīms.

Šī situācija Eiropas valstu iedzīvotājiem liek pārvērtēt līdzšinējo iecietīgo attieksmi pret Padomju armijas uzvaras liecībām jeb pieminekļiem.

Lēmumu par pieminekļu demontēšanu jau pieņēmušas Ogres un Jelgavas novada pašvaldības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu