Biedrība "9.maijs.lv" komentē Rīgas pašvaldības lēmumu atteikt rīkot pasākumus 9. maijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielformāta fotogrāfiju izstāde pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā par Ukrainas kara ikdienu.
Lielformāta fotogrāfiju izstāde pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā par Ukrainas kara ikdienu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Biedrība "9.maijs.lv" neapstrīdēs Rīgas pašvaldības lēmumu, ar kuru tā nav atļāvusi nevienu no pieteiktajiem pasākumiem 9.maijā pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā, informē biedrība.

Biedrībā uzsver, ka saistībā ar Saeimas pieņemtiem grozījumiem Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā un likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", pasākumu rīkošana atbilstoši agrāk iesniegtiem pieteikumiem vairs nav iespējama, līdz ar to biedrība neredz jēgu apstrīdēt Rīgas pašvaldības pieņemtos lēmumus.

9.maijā pie pieminekļa bija pieteikts tradicionālais "Uzvaras" dienas svinību publiskais pasākums, ko ierasti organizē biedrība "9.maijs.lv". LETA jau aprīļa sākumā rakstīja, ka pašvaldība nav izsniegusi atļauju šim pasākumam, turklāt Saeima nesen veikusi grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas liegtu šādu pasākumu rīkot pēc būtības.

Vēl minētajā vietā saskaņā ar likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" normām bija pieteiktas trīs sapulces, no kurām divās bija plānots godināt Otrā pasaules kara laikā cīņā pret nacistisko Vāciju kritušos, bet vienā nosodīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Neviena no iepriekš pieteiktajām sapulcēm netiks atļauta drošības apsvērumu dēļ. Vienas sapulces organizatori atsaukuši savu pieteikumu," norādīja domes preses pārstāve Edīte Matuseviča.

Jau ziņots, ka Saeima aprīļa sākumā galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienas noteikšanu", kas paredz par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu noteikt šī gada 9.maiju.

Tāpat noteikts pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums 2022.gada 9.maijā un 10.maijā.

Šajā dienā valsts un pašvaldību iestādes publiskus izklaides un svētku pasākumus nerīkos un arī pašvaldības neizsniegs atļauju publiska pasākuma rīkošanai. Pašvaldībām arī būs jāanulē atļauju publiska pasākuma rīkošanai šogad 9.maijā, ja tāda izsniegta līdz likuma spēkā stāšanās dienai.

Noteikts, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt sapulces, gājiena vai piketa norisi, izņemot gadījumus, ja sapulces, gājiena vai piketa veids un mērķis atbilst minētās piemiņas dienas raksturam.

Likums spēku zaudēs šogad, 11.maijā.

Nesen Rīgas dome paziņoja, ka pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to daļēji norobežojusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu