Zelenskis un Šteinmeiers atrisinājuši domstarpības par vizīti Kijivā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: Pavlo Bagmut/SIPA/Scanpix

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā atrisinājuši domstarpības par iespējamo vizīti Kijivā, ceturtdien paziņojis Vācijas prezidenta birojs.

Šteinmeiers bija plānojis aprīļa vidū apmeklēt Kijivu kopā ar Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu vadītājiem, bet neilgi pirms tam viņam vizīte tika atteikta.

Šteinmeiers ir bijušais Vācijas ārlietu ministrs, un, sākoties atkārtotajam Krievijas iebrukumam Ukrainā, skaļāk izskanēja pārmetumi par viņa gadiem īstenoto iecietīgo politiku pret Maskavu.

Šteinmeiers telefonsarunā apliecināja Zelenskim savu "solidaritāti, cieņu un atbalstu Ukrainas tautas drosmīgajai cīņai pret Krievijas agresoru", un abi līderi raksturoja šo sarunu kā ļoti svarīgi un labu, paziņoja Šteinmeiera birojs.

Birojs informēja, ka gan Šteinmeiers, gan Vācijas kanclers Olafs Šolcs ir uzaicināti vizītē uz Kijivu.

Šolcs, kuram Zelenskis pārmetis nepietiekamu atbalstu Ukrainai, ir vairākkārt noraidījies ielūgumus no Kijivas, norādot, ka noraidošā attieksme pret Vācijas prezidentu atturējusi viņu doties uz Ukrainu.

Šonedēļ Ukrainu apmeklēja opozīcijā esošo vācu kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs, kļūstot par pirmo augsta ranga Vācijas politiķi, kas apmeklējis Kijivu kopš kara sākuma.

Par nodomu doties uz Ukrainu paziņojusi arī Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka, Vācijas Bundestāga prezidente Berbela Basa un citi politiķi.

Basa dosies uz Ukrainu, atsaucoties ukraiņu kolēģa Ruslana Stefančuka ielūgumam, lai risinātu sarunas un kopīgi pieminētu Otrā pasaules kara upurus, pavēstīja Basas preses sekretāre.

Basa kā Bundestāga prezidente Vācijā ieņem otru augstāko amatu aiz valsts prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera.

Otrā pasaules kara piemiņas pasākumi Ukrainā notiks 8.maijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu