"Man īsziņa atnāk, ka neielaiž autobusā." Dobeles pusē māte sašutusi par šofera attieksmi pret viņas meitu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Autobuss. Ilustratīvs attēls.
Autobuss. Ilustratīvs attēls. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Ar pamatīgu izbīli bērnam beidzies incidents, kad Dobeles autobusa parka šoferis neuzņēma nepilngadīgu bērnu, jo viņam trūka personu apliecinošu dokumentu. Lai arī autovadītājs rīkojās likumīgi, gan policija, gan bērnu tiesību eksperti uzsver, ka pāri visiem noteikumiem ir bērna drošība, atstāt viņu vienu uz ielas nedrīkst, ziņo ReTV.

Vienpadsmitgadīgā Andras meita Anna patstāvīgi doties ar autobusu no pamatskolas Jelgavas centrā uz Glūdas pagastu sākusi pirms mēneša. Diemžēl meitene vienā no pēdējiem braucieniem aizmirsa paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu, kas jāuzrāda kopā ar "3+" karti, naudas pilnai biļetei nepietika. Šoferis nepilngadīgo meiteni neuzņēma braucienam autobusā. Andra, meitas Annas mamma, stāsta:

"Man īsziņa atnāk, ka neielaiž autobusā. Viss, man bērns neatbild uz zvaniem.

Man panika iestājas, protams, es saprotu, ka viņa neatbild - ja sadzirdēs manu balsi, sāks raudāt. Bet pēc piecām minūtēm vēl viena īsziņa: "Mammu, es braucu. Tante samaksāja par mani.""

Annai biļeti nopirka viņas bijusī bērnudārza audzinātāja, kura meiteni atpazina un izpalīdzēja bērnam nokļūt mājās. Saprotot, kādam riskam tika pakļauts nepilngadīgs bērns, meitenes māte uzrakstīja Dobeles autobusu parkam iesniegumu ar lūgumu izvērtēt šofera rīcību. Andra:

"Kur ir palikusi tā līdzcilvēcība, tā iejūtība? Katra situācija ir jāizvērtē individuāli. Esam visi cilvēki, kādreiz kaut ko aizmirstam. Protams, šī būs ļoti laba mācība."

No pieaugušo puses šāda rīcība nav pareiza, atzīst ģimenes psihoterapijas speciāliste Andrija Viškere. “Bērna izsēdināšana no autobusa man atgādina to baiso situāciju Kurzemes pusē ar piecgadīgo Ivanu, kur šī pieredze diemžēl beidzās letāli. Tā negatīvā pieredze ir tajā, ka viens pieaugušais izliek ārā no drošas vietas, kas ir autobuss, nedrošā vietā, kur viņai būtu faktiski jāgaida vienai.”

ReTV ziņo, ka Dobeles autobusu parks šobrīd no plašākiem komentāriem atsakās, vien norādot, ka šoferis savas tiesības, pildot amata pienākumus, nav pārkāpis. Tomēr arī Valsts policija norāda, ka primāra ir bērna drošība: "Ja nav iespējams sazināties ar bērna vecākiem, par notikušo jāziņo policijai, zvanot pa tālruņa numuru 110!

Atstāt situāciju bez ievērības un neuzņemt bērnu transportlīdzeklī nav pareizi, jo ir jāizvērtē sekas, kas var notikt, ja bērns paliek viens."

Arī Autotransporta direkcija aicina šādās situācijās izvērtēt abu pušu atbildību. "Šajā gadījumā ne mēs, ne darba devējs nevar šoferi sodīt par to, ka viņš ir ievērojis normatīvo aktu prasības. Ja meitene nebūtu varējusi sazināties ar mammu, tad viņu nevarētu atstāt pieturā, bet šoferim būtu jāzvana Valsts policijai," pauž Zane Plone, Autotransporta direkcijas pārstāve.

Eksperti aicina vecākus ar bērniem izrunāt iespējamās riska situācijas, ko darīt, ja nozaudēta soma, izlādējies telefons, nav līdzi dokumentu, ja bērns iekāpj nepareizajā autobusā, kā arī pierakstīt vecāku tālruņa numurus uz lapiņas. Tāpat pasažieru pārvadātājiem ir jāzina, ka šādās situācijās ir jāzvana policijai, lai bērns būtu drošībā, ziņo ReTV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu