"Bellingcat" izmeklētājs: Putinam tuvi cilvēki baumo par Kremļa tirāna veselību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas prezidenta un kara noziedznieka Vladimira Putina tuvo cilvēku lokā klīst baumas, ka Kremļa saimnieks ir slims, intervijā Ukrainas žurnālistam Dmitrijam Gordonam sacīja bulgāru žurnālists un starptautiskās grupas "Bellingcat" galvenais izmeklētājs Kristo Grozevs.

Žurnālists piebilda, ka "Bellingcat" rīcībā nav ticamu datu par to, taču grupa šādu informāciju saņēmusi no Putinam pietuvinātiem uzņēmējiem.

"Bez datiem es to nevaru apgalvot, taču mēs zinām, ka tā apgalvo viņam ļoti tuvi oligarhi," sacīja Grozevs.

Viņš vērsa uzmanību uz kādu vēstuli, ko Krievijas Federālā drošības dienesta reģionālie biroji nesen saņēma no centrālā biroja. Tajā rakstīts par Kremļa saimnieka veselību.

"Mēs zinām, ka apmēram pirms mēneša Lubjanka (ēka Maskavā Lubjankas laukumā, kur atradās VDK galvenā mītne un arī cietums) nosūtīja vēstuli visiem reģionālajiem FSB priekšniekiem, ka,

ja "jūs dzirdat, ka viņam ir ļoti nopietna slimība, mēs uzstājam, lai jūs tam nepievēršat uzmanību".

Un viņi visi tolaik domāja, ka tas ir tieši pretēji," stāsta Grozevs.

Žurnālists uzskata, ka veselības faktoram var būt izšķiroša nozīme turpmākajā Krievijas agresijas attīstībā.

"Nav svarīgi, vai viņš mirst vai ir smagi slims. Svarīgi ir tas, ka tā domā blakus esošie cilvēki. Tas maina formulu.

Tas ir faktors, kas nosaka, cik viņam lojāliem ir jābūt cilvēkiem," uzskata Grozevs.

Viņš skaidroja, ka baumu iespaidā par Putina smago slimību cilvēki varētu atteikties pildīt viņa pavēles, piemēram, nogalināt opozicionārus.

"Šobrīd ir maz ticams, ka kāds piekristu šādam rīkojumam.

Šī paša iemesla dēļ maz ticams, ka kāds piekritīs pavēlei nospiest kodolieroču pogu, labi zinot, ka pastāv nopietns risks, ka pēc trim vai sešiem mēnešiem Putins vairs nebūs.

Un kas tad viņus pasargās no Nirnbergas prāvas? Tāpēc šis pārpratums, vai viņš ir vai nav dzīvs, pats par sevi spēlē subjektīvu lomu šajā karā," ir pārliecināts Grozevs.

Iepriekš Dmitrija Gordona intervijā Grozevs sacīja, ka pat Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs bijis šokēts, ka prezidents Vladimirs Putins sāk pilna mēroga karu pret Ukrainu.

"Pat Lavrovs līdz galam ticēja, ka tas būs kaut kas līdzīgs kara draudiem, bet reāli - tikai "DTR" un "LTR"," sacīja Grozevs, lietojot Donbasa separātisko veidojumu abreviatūras.

"Viņš pats bija šokēts, kad uzzināja, ka būs reāls karš," sacīja Grozevs, atsaucoties uz avotu, kas ir labi pazīstams ar Lavrova meitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu