Kā Krievija gatavojas 9. maijam?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ikgadējai militārajai parādei Maskavas Sarkanajā laukumā šogad ir jauna nozīme, jo Krievijas spēki turpina divus mēnešus ilgušo uzbrukumu Ukrainā. Tankiem braucot pa pilsētas ielām, pastiprinās spekulācijas par prezidenta Vladimira Putina nākamo soli, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šonedēļ virs Maskavas dārdēja iznīcinātāji un bumbvedēji. Tas bija tikai grandiozās militārās parādes un lidojuma ģenerālmēģinājums, lai atzīmētu Uzvaras dienu.

9. maijs ir viens no svarīgākajiem svētkiem Krievijas kalendārā, un pirmdien visā valstī notiks militārie gājieni par godu padomju uzvarai pār nacistisko Vāciju 1945. gadā. Kā vienmēr, karodziņi plīvos gandrīz no katras ēkas, un veikalu skatlogus rotās zelta zvaigznes.

Taču šogad būs citādāk. Krievija atkal ir karā - šoreiz ar savu kaimiņvalsti.

Un Vladimirs Putins, iespējams, ir cerējis izmantot šo gadadienu, lai dāvātu Krievijas tautai savu uzvaru Ukrainā. Taču pēc iebrukuma, kas nav noritējis saskaņā ar sākotnējo plānu, viņš vēl nav sasniedzis pat savu nesen izvirzīto mērķi - ieņemt Donbasa reģionu.

"Visi gaida, ka 9. maijā kaut kas notiks, gan Putina ienaidnieki, gan viņa atbalstītāji," saka politikas eksperts Abass Galjamovs, kurš savulaik strādājis par Putina runu rakstītāju.

"Šīs cerības radīja vakuumu, kas ir jāaizpilda. Ja tas netiks izdarīts, Putins politiski zaudēs."

Jautājums par to, ko Putins varētu darīt, ir licis analītiķiem spriest un baumām virmot.

Kremlis ir noraidījis ziņas, ka kara noziedznieks Putins varētu izmantot iespēju oficiāli pasludināt karu Ukrainai - vai pat Rietumiem - un censties mobilizēt rezervistus vai pat civiliedzīvotājus, lai papildinātu savu novājināto armiju.

Taču daudzi eksperti pieļauj, ka vismaz jebkurus teritoriālos ieguvumus Ukrainas austrumos viņš noformulēs kā svinību vērtu uzvaru. Lai gan maz ticams, ka tas nozīmēs kara beigas. Galjamova kungs izteica prognozi, ka Putins tad izvirzīs Ukrainai ultimātu - vai nu doties pie sarunu galda, vai arī izvēlēties turpināt cīņu un saskarties ar taktiskā kodolieroča draudiem.

"Vienīgais veids, kā viņš tagad var uzvarēt, jo viņš noteikti zaudēs, ja tas turpināsies, ir radīt absolūti traka puiša iespaidu. Viņš vēlas, lai rietumu sabiedrība "pabīdītos", rietumu līderi nobītos un lai viņi sāktu zvanīt Zelenskim un teikt: "Pietiek, pārtrauksim tagad. Sēsties pie sarunu galda un piekrist vismaz dažām no viņa izvirzītajām prasībām. Jo mēs esam gatavi jums palīdzēt, bet neesam gatavi mirt jūsu dēļ."

Viņš uzskata, ka Putins dziļi nožēlo savu iebrukumu un viņam ir vajadzīga izeja, lai neizskatītos viņš vājš.

Bet ko domā viņa tauta? Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka viņu atbalsta vairākums, taču nav prātīgi pilnībā uzticēties pat neatkarīgām aptauju aģentūrām valstī, kurā ir krimināli sodīta jebkāda cita viedokļa paušana, kas atšķiras no oficiālā naratīva - ka Vladimira Putina "īpašā militārā operācija" ir godājams un nepieciešams pašaizsardzības pasākums.

Opozīcija ir, bet to ir grūti kvantitatīvi novērtēt.

Ielu demonstrācijas, kas pavadīja pirmās kara nedēļas, ir sarukušas līdz atsevišķiem individuāliem protestiem. Neatkarīgā novērošanas grupa "OVD info" ir reģistrējusi vairāk nekā 15 000 protestētāju aizturēšanas gadījumu - lielākā daļa no tiem notika pirmajās iebrukuma dienās.

Nesen notikušo ugunsgrēku sērija militāri vai taktiski nozīmīgos objektos ir izraisījusi pieņēmumus par iekšzemes sabotāžu, taču nav pārliecinošu pierādījumu, kas pamatotu šo teoriju, un ugunsgrēki šeit ir bieži sastopami, galvenokārt vecu vai nolietotu ēku un infrastruktūras dēļ.

Vienā no gājēju ieliņām uz dažiem veikaliem bija izvietots "Z" burts, kas kļuvis par atbalsta simbolu Krievijas ofensīvai. Pāris veikalos bija nopērkami T-krekli ar šo burtu. Kāds veikala īpašnieks diezgan uzkrītoši izkārtoja vienu no tiem savās durvīs.

Lielākā daļa cilvēku gāja garām, acīmredzot neaizkustināti.

Taču daži apstājās, lai pulcētos ap lielu un uzkrītošu melnbaltu fotogrāfiju izstādi iecirkņa centrā. Uz viņiem raudzījās cietušo bērnu sejas tuvplānos. Es pamanīju, ka kāda sieviete, aplūkojot izstādi, noslaucīja asaras no acīm. Uzraksts vēstīja, ka tie ir Donbasa bērni.

Tas ir viens no Vladimira Putina ieganstiem karam - viņa karaspēks nāk palīgā krievvalodīgajiem Ukrainas austrumu daļas iedzīvotājiem, kurus apdraud slepkavnieciskais režīms Kijivā.

Un viņš ir darījis visu iespējamo, lai radītu paralēlu realitāti, kurā Krievija ir gan aizstāvis, gan upuris. Ukraina un Rietumi ir agresori.

Valsts televīzija jau ilgu laiku ir pasniegusi Rietumus kā Krievijas ienaidnieku, bet, tuvojoties Uzvaras dienai, retorika un agresija ir pastiprinājusies. Raidījumu vadītāji nikni vēršas pret Ameriku un Eiropu un to ieroču piegādēm Ukrainai. Atbilstoši Kremļa viedoklim viņi vaino Rietumus "trešā pasaules kara" izraisīšanā un cenšas konfliktu pagarināt pēc iespējas ilgāk.

Tas ir spēcīgs instruments. Viens no pēdējo nedēļu populārākajiem televīzijas raidījumiem bija sarunu šovs, kurā vadītājs brīdināja Lielbritāniju, ka izprovocēšanas gadījumā Krievija varētu to pilnībā iznīcināt ar kodolieročiem.

Un pēdējā mēneša laikā vairāk nekā 20 Krievijas pilsētās ir atklātas bezmaksas izstādes par NATO.

Pagājušajā nedēļā Maskavā izstādē skolēnu grupa pārsteigti skatījās uz prettanku raķeti, kamēr gids paskaidroja, ka tas ir britu ierocis, ko tieši tagad izmanto pret Krievijas karavīriem. Virs galvas kā kara lidmašīna dungoja draudīgs skaņu celiņš, un sienas klāja draudīgas rietumu karavīru gleznas. Ievadrakstā bija rakstīts, ka NATO ir viena no pasaules agresīvākajām aliansēm, kas savās interesēs nešaubīgi izmanto spēku.

Apmeklētāju grāmata bija izglītojoša. Kāds bija ierakstījis: "Ļoti stulba propaganda - karam nē". Bet tur bija arī uzskrāpēti "Z" burti. Cita roka bija pārsvītrojusi vārdus "slava Ukrainai" un uzrakstījusi "brīvs no nacistiem".

Tā ir zīmīga frāze. Arī Vladimirs Putins ir mēģinājis, bēdīgi un nepamatoti, attēlot savu karu kā nepieciešamo Ukrainas "denacifikāciju". Viņš ir raksturojis Kijivas valdību kā neonacistus. Un viņa ārlietu ministrs nesen izraisīja starptautisku sašutumu, kad pēc atzīšanas, ka Ukrainas prezidents ir ebrejs, viņš apgalvoja, ka arī Hitleram ir ebreju izcelsme.

Tāpēc 9. maijs kara noziedzniekam Putinam ir tik nozīmīgs datums. Tā ir iespēja izmantot šīs valsts seno un sāpīgo atmiņu par tās iedzīvotāju upuriem, kas gūti cīņā pret nacistisko Vāciju. Savu "ideju" saliedēt mūsdienu krievus. Izmantot savas valsts pagātni, lai leģitimizētu savu tagadni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu