"Mēs visi mājās nesēžam ar izkārtiem Krievijas karogiem." Kā Daugavpilī uzņem Ukrainas kara bēgļus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu bēgļi.
Ukraiņu bēgļi. Foto: Jānis Vingris

Daugavpilī vien neliela daļa iedzīvotāju ir gatavi pie sevis uzņemt Ukrainas kara bēgļus, vēsta Latvijas Radio.

Līdz maija sākumam Daugavpilī valsts un pašvaldības mītnēs izmitināti 439 Ukrainas civiliedzīvotāji. Šis esot faktiskais kara bēgļu skaits, nevis kopumā reģistrēto, uzsvēra pilsētas domē.

Darba grupas vadītāja ukraiņu uzņemšanas jautājumos Ruta Velika par situāciju Daugavpilī stāsta: "Mūsu iespējamā kapacitāte ir daudz mazāka, nekā šobrīd mums valsts grib noteikt.

Ja es nemaldos, tad valsts bija teikusi, ka mums būtu jāuzņem līdz 1750 iedzīvotājiem, bet kapacitāte jau šobrīd mums ir tāda, kāda tā ir. Mums jau tos piecus simtus ir grūtības izmitināt, jo mums ir pilnas kojas.

Visas vietas, kur mēs varam mēģināt viņus izmitināt, tās vietas ir pilnas. Ir maza daļa daugavpiliešu, kas ņem pie sevis kara bēgļus."

Velika norāda, ka viens no iemesliem varētu būt Daugavpils iedzīvotāju finansiālā situācija. Tāpat viņa uzsver, ka pārsvarā vietējie izmitina savus ukraiņu radiniekus vai paziņas.

"Mēs jau bieži vien dzirdam, ka Daugavpils ir prokremliska, bet tā nav. Mēs nebļaustāmies, ka esam pret [karu], bet mēs strādājām un darām.

Viss mums Daugavpilī ar to ir kārtībā. Nav tā, ka mēs visi mājās sēžam ar izkārtiem Krievijas karogiem, klausāmies Putinu un dziedam Krievijas himnu."

Ilze Onzule, kura ir atbildīga par Daugavpilī izmitināto ukraiņu izglītības jautājumiem, stāsta: "Mūsu skolās uz šo brīdi ir 41 skolēns, jo skolēnu skaits migrē – nāk klāt skolēni vai arī dodas projām. Un bērnudārzos ir apmēram 40 dažāda vecuma bērni."

Piemēram, Daugavpils 10. vidusskolā mācās 21 ukraiņu skolēns. Tā bija pirmā mācību iestāde, kas Daugavpilī sāka uzņemt skolēnus no Ukrainas.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu