Pētījums: Krievija aktīvi bloķē dažādas interneta vietnes, kurās ir informācija par karu Ukrainā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: M-SUR/Shutterstock.com

Jaunākie pētījumi liecina, ka Krievija, cenšoties atturēt savus pilsoņus no informācijas iegūšanas par Krievijas sākto karu Ukrainā, bloķē dažādas interneta vietnes, vēsta ziņu medijs "Insider".

Dati, kurus apkopojis digitālo tiesību un privātuma grupu "Top10VPN" un kopīgojis ar "Insider", liecina, ka Krievija bloķē simtiem nelielu tīmekļa vietņu.

Krievija ir vērsusies pret jebkādiem ziņojumiem, kas ir pretrunā ar tās propagandas nostādnēm, uzsverot, ka ka iebrukums Ukrainā nav nekas vairāk kā "īpaša militāra operācija".

Dažādu vietņu bloķēšana parāda, kā Krievijas valsts vēršas pret visdažādākajām interneta vietnēm, lai kontrolētu informāciju par karu.

"Top10VNP" pētnieks Semjuels Vudhams "Insider" pastāstīja, ka ir atradis aptuveni 300 dažādas vietnes, kurā bija viens un tas pats teksts par karu Ukrainā. Viņš atklāja, ka vietnes bloķējusi Krievija, pārmeklējot publiski pieejamo bloķēto vieņu sarakstu no Krievijas Ģenerālprokuratūras.

Tika bloķētas pat šausmu stāstu un tetovēšanas salona vietnes, kurās bijis viens un tas pats teksts.

Tekstā tika vēstīts: "Krievija ir uzbrukusi Ukrainai! Mēs, ukraiņi, ceram, ka jūs par to jau zināt. Jūsu bērnu dēļ un jebkādas cerības uz gaismu šīs elles galā, lūdzu, izlasiet šo vēstuli līdz galam!"

"Lai gan nav skaidrs, kurš ir atbildīgs par šīs ziņas izplatīšanu, ir skaidrs, ka tiek veikti centieni sasniegt Krievijas pilsoņus un apiet plašo cenzūras aparātu," sacīja Vudhams.

Pārstāvis arī sacīja, ka atradis citas bloķētas tīmekļa vietnes, tostarp sudoku vietni, kurā bija informācija par karu Ukrainā.

"Apollo" jau iepriekš vēstīja, ka Krievija bloķējusi ASV atrodošos šaha vietni "Chess.com" pēc tajā publicētiem diviem rakstiem par Maskavas agresiju pret Ukrainu.

"Chess.com" skaidro, ka sestdien vietni bloķējis Krievijas Federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un plašsaziņas līdzekļu uzraudzības dienests "Roscomnadzor".

"Roscomnadzor" ir atbildīga par cenzūru Krievijā, kas īpaši aktivizējusies pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā. Kopš karadarbības uzsākšanas 24. februārī "Roscomnadzor" jau bloķējis simtiem vietņu, tostarp "Facebook", "Twitter", "Instagram", "Google News", "BBC News", NPR un "Amnesty International".

Saskaņā ar "Roscomnadzor" apgalvojumiem "Chess.com" bloķēšanas mērķis ir liegt pieeju diviem rakstiem - "Par iebrukumu Ukrainā", kurā izklāstīta šaha portāla politika un darbības saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu, kā arī sniegtas atbildes uz jautājumiem par karu, un "Ukrainas šahisti kara laikā", kurā intervēti Ukrainas šahisti par apstākļiem un viņu uzskatiem kara sākuma dienās.

Tā kā "Chess.com" izmanto drošas tīmekļa lapas, "Roscomnadzor" nevar bloķēt atsevišķas tīmekļa vietnes lapas un ir nobloķējusi visu "Chess.com" vietni.

Tiek ziņots, ka piekļuve "Chess.com" lietotnēm nav bloķēta. Tāpēc portāla vadība aicina Krievijas iedzīvotājus arī turpmāk apmeklēt tīmekļa vietni, izmantojot tās lietotnes, vai arī apiet bloķēšanu ar kādu no VPN pakalpojumiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu