Mūrniece: Krievija ir skaidri apliecinājusi vēlmi atjaunot impēriju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievija ir skaidri apliecinājusi vēlmi atjaunot impēriju, sagraujot Eiropas drošības arhitektūru, svētdien, uzrunājot klātesošos Otrā pasaules kara cīnītājiem veltītajā piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

"1945. gada 8. maijā līdz ar Vācijas kapitulāciju Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Atšķirībā no Rietumeiropas valstīm 8.maijs Latvijas tautai neatnesa mieru un brīvību. Mēs godinām un pieminam visus, kas cīnījās par brīvu Latviju.

Leģionārus, nacionālos partizānus, disidentus. Ikvienu, kurš Latvijas brīvību un nacionālo lepnumu turēja augstāk par visu," aģentūrai LETA Mūrnieces sacīto citēja Saeimas Preses dienestā.

Mūrniece pasākumā atzīmēja, ka šoreiz godinām Otrā pasaules kara cīnītājus un pieminam nacistiskās Vācijas kapitulāciju neparastā un trauksmainā laikā - pirms 74 dienām Krievija sāka agresīvo, kara noziegumos balstīto, taču kopumā neveiksmīgo militāro iebrukumu Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Krievijas plāns paredzēja ne tikai iebrukumu, likvidējot Ukrainas valstiskumu, izskaužot ukraiņu valodu un pašus ukraiņus padarot par neesošu tautu. Ir skaidri apliecināta vēlme atjaunot impēriju, okupēt arī citas valstis, soli pa solim sagraujot Eiropas drošības arhitektūru.

"Vēsture vēlreiz liecina - Krievija savos kaimiņos neatkarīgu nacionālu valsti nevar ciest. To Latvija atceras jau kopš 1940.gada, un to mēs atceramies vienmēr," pauda Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka palīgā Ukrainai ir nākušas praktiski visas brīvās pasaules valstis, un tā saņem lielu militāro atbalstu no sabiedrotajiem, bet Krievija piedzīvo nepieredzēti smagas sankcijas. "Ukraiņu tautai šī ir vēsturiska robežšķirtne. Ukrainai tā nozīmē jaunu nākotni - Eiropā un Rietumu civilizācijā," minēja Mūrniece.

Viņa arī norādīja, ka Baltijas valstis vienmēr ir rēķinājušās ar Krievijas agresiju. Tostarp kopā ar sabiedrotajiem - NATO dalībvalstīm - ļoti rūpīgi tiek strādāts pie aizsardzību spēju pilnveides.

Jau vēstīts, ka valsts augstākās amatpersonas arī Rīgas Brāļu kapos svētdien piedalījās Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienai veltītos pasākumos.

Nacisma sagrāves diena un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena ir atceres diena, kura ik gadu tiek atzīmēta 8. maijā. Šajā dienā 1945. gadā nacistiskā Vācija parakstīja aktu par kapitulēšanu un Eiropā beidzās Otrais pasaules karš.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu