Policija saistībā ar 9. maiju aizturējusi 35 personas un sākusi 49 administratīvā pārkāpuma procesus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki 9. maijā noliek puķes pie padomju pieminekļa Pārdaugavā.
Cilvēki 9. maijā noliek puķes pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā policija līdz pirmdienas plkst. 23 saistībā ar 9. maiju kopumā aizturējusi 35 personas un sākusi 49 administratīvā pārkāpuma procesus, informē Valsts policija.

Visvairāk pārkāpuma procesi - 20 - sākti Rīgas reģionā, Latgalē tādu ir 19, bet Kurzemes un Zemgales reģionos - katrā pieci. Administratīvā pārkāpuma procesi lielākajā daļā gadījumu sākti par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas, pamatā Georga lentīšu, izmantošanu. Konstatēti arī tādi pārkāpumi kā atrašanās sabiedriskā vietā alkohola reibumā, traucējot sabiedrisko kārtību, amatpersonas likumīgo prasību nepildīšana vai amatpersonas darbības traucēšana un sīkais huligānisms.

Kā informēja policijā, Uzvaras pieminekļa apkārtnē bijuši mēģinājumi atskaņot Krievijas himnu, vienā gadījumā spēlējot to mobilajā tālrunī, bet citā gadījumā - skaļrunī. Savukārt dienas izskaņā, ap plkst.22.30, aizturēta persona par uzbrukumu policistam. Sākotnēji vīrietis tika aizturēts par nepakļaušanos amatpersonas likumīgajām prasībām, bet pēc tam viņš uzbruka pašvaldības policijas amatpersonai, iesperot ar kāju un mēģinot iekost. Attiecīgi tiks sākts kriminālprocess.

Līdz plkst.23 aizturētas 35 personas, no tām septiņas Latgales reģionā, viena Zemgales reģionā, bet 27 - Rīgā. Vienlaikus vairākiem desmitiem personu gan Valsts, gan pašvaldību policijas darbinieki izteikuši mutiskus aizrādījumus. Līdz plkst.22.30 Uzvaras parka apkārtnē vien likumsargi izteikuši aizrādījumus vismaz 95 personām, kuras, ievērojot policijas likumīgās prasības, konkrētos simbolus noņēma.

Tāpat atsevišķos gadījumos konstatētas personas, kurām uz apģērba redzami uzraksti “Russia”, uzvilkta žakete ar medaļām, vienā gadījumā mazgadīgs bērns bija ietērpts stilizētā padomju armijas formas tērpā, vēl citā gadījumā bērnam galvā konstatēta padomju armijas formas cepure. Pamanīti arī atsevišķi verbāli konflikti - personas paudušas neapmierinātību ar noteiktajiem ierobežojumiem šajā dienā, taču šie starpgadījumi notikuma vietā ātri novērsti.

Savukārt Rīgas pašvaldības policija pirmdien Uzvaras parka rajonā kopumā aizturējusi astoņus dronu pilotus, no kuriem daļai jau piemēroti sodi, tostarp aizturēti ārvalstu pilsoņi - divi Krievijas un viens Kanādas pilsonis. Informācija nodota Valsts drošības dienestam.

Tāpat jau ir gadījumi, kad pieņemti lēmumi par sodu piemērošanu par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem, atsevišķos gadījumos ir piemēroti arī maksimālie soda apmēri, informēja Valsts policijā.

LETA jau ziņoja, ka pirmdienas vakarā ir manīta arī pirotehnikas izmantošana, neskatoties uz to, ka ir noteikts pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums gan 9.maijā, gan 10.maijā. Aģentūra LETA pirotehnikas izmantošanu novēroja Teikā un Vecmīlgrāvī, bet iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņoja, ka tas noticis arī Liepājā.

Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policijām un Valsts drošības dienestu sola pastiprinātā režīmā strādāt visu nakti, sekojot līdzi sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Tāpat Valsts policija visu notiekošo nemitīgi fiksē ar tehniskajiem līdzekļiem un iegūtie materiāli tiks pārbaudīti un izvērtēti. Līdz šim brīdim personu izpausmes, kas būtu viennozīmīgi vērtējamas, kā krimināla rakstura darbības, nav konstatētas, taču Valsts policijā uzsver, ka rūpīgi tiek sekots līdzi iedzīvotāju izpausmēm ne tikai reālā vidē, bet arī virtuālajā vidē. Ņemot vērā, ka valstī ir sēru diena, izrādot cieņu Ukrainas tautai un pieminot Krievijas īstenotā kara upurus, policija joprojām aicina neapmeklēt Uzvaras parku un tā apkārtni, kā arī citas līdzīgus objektus Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu