Makrons un Šolcs aicina spert konkrētus soļus, lai panāktu uguns pārtraukšanu Ukrainā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Emanuels Makrons un Olafs Šolcs.
Emanuels Makrons un Olafs Šolcs. Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kanclers Olafs Šolcs un tikko uz otro pilnvaru termiņu pārvēlētais Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien kopīgi aicinājuši spert konkrētus soļus, lai panāktu uguns pārtraukšanu Ukrainā.

"Tas, ko vēlamies panāk, ir uguns pārtraukšana, cik drīz vien iespējams," sava Berlīnes apmeklējuma laikā norādīja Makrons.

Viņš uzsvēra, ka tas ir vienīgais veids, kā panākt progresu iestrēgušajās miera sarunās starp Ukrainu un Krieviju, piebilstot, ka galīgais mērķis ir pastāvīga krievu karaspēka izvešana.

Savukārt Šolcs norādīja, ka pēc desmit nedēļām ilgušā kara tagad jāseko apņēmīgiem soļiem tā izbeigšanai un ka tagad svarīgi ķerties pie deeskalācijas.

Taču nav ticami, ka Kijiva varētu pieņemt "uzspiestu mieru" un piekrist ar tās suverenitāti un teritoriālo nedalāmību nesavienojamiem noteikumiem, piebilda kanclers.

Arī Makrons norādīja, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina runa tā dēvētās uzvaras dienas parādes laikā vēl neliecināja par Maskavas gatavību deeskalācijai.

Daudzi eksperti sagaidīja, ka Putins uzstāsies ar daudz asāku uzrunu, kuras laikā paziņos par vispārējās mobilizācijas izsludināšanu un oficiālu kara pieteikumu Ukrainai.

Makrona viesošanās Berlīnē bija pirmā viņa ārvalstu vizīte pēc nedēļas nogalē notikušās inaugurācijas, un tā uztverta kā norāde uz Francijas un Vācijas sadarbības nozīmi, īpaši jautājumos, kas saistīti ar Eiropas Savienību (ES).

Kopīgās preses konferences laikā Šolcs uzsvēra, ka Eiropai jāizmanto "jaunais impulss" Ukrainas karā, taču nekādus konkrētus piedāvājumus tā izbeigšanai neizteica.

Krievijas iesāktais drausmīgais karš ir apvienojis Eiropas valstis, norādīja Vācijas kanclers, piebilstot, ka arī Ukraina pieder "Eiropas ģimenei".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu