PSRS armijas maršalam Koņevam atņemts Prāgas goda pilsoņa tituls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Čehijas galvaspilsētas Prāgas pašvaldība ir atņēmusi Prāgas goda pilsoņa titulu padomju armijas maršalam Ivanam Koņevam, pirmdien ziņoja Čehijas informācijas aģentūra ČTK un laikraksts "Česke noviny".

Šāda lēmuma iemesls ir daži aplami Koņeva lēmumi, tostarp neizskaidrotā Mlada Boleslavas pilsētas bombardēšana 1945.gada 9.maijā un piedalīšanās Ungārijas sacelšanās apspiešanā 1956.gadā.

Ierosinājumu atņemt Koņevam Prāgas goda pilsoņa titulu izteica pilsētas mērs Zdeneks Hržibs. Galīgais lēmums jāpieņem Prāgas pilsētas domei, bet daži tās pārstāvji jau atbalstījuši šo soli un ir gaidāms, ka pilsētas dome apstiprinās maģistrāta lēmumu.

Koņevs, kurš dzimis 1897. un miris 1973.gadā, piedalījās Prāgas, Polijas, Silēzijas un Saksijas atbrīvošanā no nacistiem. Viņš saņēma Prāgas goda pilsoņa titulu 1945.gada 6.jūnijā - mēnesi pēc pilsētas atbrīvošanas.

"Česke noviny" atgādināja, ka Koņevs arī vadījis Ungārijas sacelšanās asiņaino apspiešanu 1956.gadā. Viņš dienēja Austrumberlīnē 1961. un 1962.gadā, un šajā laikā tika uzcelts Berlīnes mūris.

Prāgā 1980.gadā tika uzcelts Koņeva piemineklis, kas 2020.gadā tika demontēts. Saistībā ar to Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu par Krievijas militārās slavas simbolu apgānīšanu. Prāgā arī tiek apspriesta iespēja pārdēvēt Koņeva vārdā nosauktu ielu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu