"Talibi zina, ka esam tam nepieciešamas." Veselības aprūpe - viena no retajām jomām, kur dominē sievietes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Afganistānā pie varas esošais "Taliban" režīms.
Afganistānā pie varas esošais "Taliban" režīms. Foto: AFP/SCANPIX

"Šeit nav neviena vīrieša, tāpēc es slimnīcā brīvi jūtos," stāsta ginekoloģe Jagona Faizli. Veselības aprūpe ir viena no retajām nozarēm, kur darbinieku vidū valda sieviešu pārsvars. Afganistānā mediķes katru dienu glābj cilvēku dzīvības. Viņas paļaujas uz Sarkanā Krusta atbalstu, jo talibi nespēj samaksāt algas, vēsta "The Guardian".

Tikai dažas dzīves jomas Afganistānā ir sieviešu pārvaldībā. Sabiedriskajā dzīvē un biznesa vidē dominē vīrieši. Turklāt, kopš radikālā islāmistu kustība "Taliban" valstī pārņēma varu, no redzesloka pazudis vēl lielāks sieviešu skaits.

Tomēr vairākās slimnīcās Kabulā, kuras vada sievietes, valda pavisam cita realitāte: šeit viņas ikdienā glābj dzīvības, sniedz padomus laulībā, aprūpē un adoptē bāreņus. Daudzas šeit strādājošās ārstes un medmāsas ir izaudzinājušas bērnus un bieži vien ir vienīgās savas ģimenes apgādnieces. 

Slimnīca Kabulā
Slimnīca Kabulā Foto: SIPA/Scanpix

"Pirms "Taliban" pārņēma varu, pie mums patiešām strādāja daži vīrieši, bet, tā kā šis ir dzemdību nams, tad viņi tika izraidīti. Šobrīd tikai sievietes strādā sieviešu labā," stāsta ginekoloģe Jagona Faizli.

Viņa ir trīs meitu māte, kuras vīrs rūpējas par atvasēm mājās, kamēr Jagona regulāri strādā naktsmaiņās. "Viņš ir stiprākais vīrietis, kuru esmu satikusi, jo viņš iet pret sabiedrības pieņemtajām normām," stāsta ginekoloģe. "Mēs apprecējāmies mīlestības dēļ, un es jebkurā brīdī viņu izvēlētos vēlreiz."

31 gadu vecā Jagona stāsta, ka darbs slimnīcā viņai ir sniedzis iespēju atklāti iepazīties un runāt gan ar saviem pacientiem, gan kolēģiem.

"Šeit nav neviena vīrieša, tāpēc es slimnīcā brīvi jūtos. Daudzas sievietes, kas šeit ierodas, man stāsta par sarežģījumiem laulībā. Es cenšos viņām sniegt padomus un konsultācijas; cenšos palīdzēt, kur vien spēju."

Jaundzimušo aprūpe dzemdību namā Kabulā
Jaundzimušo aprūpe dzemdību namā Kabulā Foto: EPA/ Scanpix

29 gadus vecā rezidente Mariama Maksodi stāsta, ka ekonomiskās krīzes laikā slimnīcās pieaudzis pamesto jaundzimušo skaits. Šī iemesla dēļ ir izveidota "adopcijas komiteja", lai nodrošinātu kvalitatīvu mazuļu aprūpi.

"Mēs reģistrējam ģimenes, kuras nespēj radīt bērnus, taču vēlētos adoptēt. Ja nevaram mazulim atrast ģimeni, tad parasti kāds no mūsu darbiniekiem viņu adoptē," sieviete stasta. 

"Tas ir skumji. Nesen piedzima puisītis, kura māte dzemdībās nomira. Mazuļa tēvs aizbēga, atstājot viņu slimnīcā. Mēs pārliecināmies par to, ka katrs bērns ir aprūpēts."

Slimnīcā, kurā strādā Mariama, dienas laikā piedzimst līdz pat 100 mazuļiem, un par visu ir atbildīgas vairāk nekā 140 darbinieces. Drošības apsvērumu dēļ ārstes lūdza žurnālistiem publiski neizpaust slimnīcas nosaukumu.

"Man pašai ir četri bērni, un man viņu pietrūkst, bet es stāstu, ka man ir svarīgs darbs. Kad talibi pārņēma varu, 12 mūsu slimnīcas ārsti pameta valsti."

"Mēs visas bijām nobijušās, un lielākā daļa no mums gribēja visu pamest," Mariama piebilst, "taču mēs joprojām esam šeit, glābjam dzīvības."

Situācija ir sarežģīta. Sievietes stāsta, ka jūt talibu spiedienu. Sākumā daudzi mediķi nedēļām ilgi palika mājās, jo baidījās atgriezties savās darbavietās, taču pēc laika lielākā daļa tomēr atsāka darbu. "Mēs turpinām," saka Jagona. "Talibi zina, ka esam tam nepieciešamas." 

Iestādes, kuras Afganistānā atrodas sieviešu pārvaldībā, ir liels retums. Kopš augusta valsts valdība sastāv tikai no vīriešiem, jo sievietēm ir aizliegts ieņemt valsts amatus, kā arī vecākām meitenēm tiek likti šķēršļi izglītības iegūšanā.

Talibu īstenotās politikas kritika ir plaši izplatīta. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" ir kritizējusi sieviešu tiesību pārkāpumus. Mēnešiem ilgi Afganistānas ārsti un citi veselības aprūpes darbinieki nesaņem algas, lai gan visu laiku strādā pilnas slodzes darbu. Pēc "Taliban" varas pārņemšanas tai sekoja Afganistānas centrālās bankas rezervju iesaldēšana ārvalstīs.

Tomēr situācija sāk uzlaboties: Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (SSKK) pārņēma algu izmaksāšanu tūkstošiem veselības aprūpes darbinieku – vīriešu un sieviešu – visā Afganistānā.

Komitejas Afganistānas delegācijas vadītājs stāsta: "Pēdējo mēnešu laikā mēs esam pamanījuši, cik mērķtiecīgi un drosmīgi sieviešu veselības darbinieki ir darījuši visu iespējamo, lai katru dienu glābtu dzīvības, neskatoties uz to, ka nesaņem algu, mēro lielus attālumus un strādā veselības iestādēs, kurām rodas grūtības funkcionēt pilnvērtīgi.

"Sievietes ir ļoti svarīgas, lai nodrošinātu, ka veselības sistēma turpina funkcionēt. Bez viņām tā vienkārši nedarbotos."

Tomēr nākotne daudzām sievietēm veselības nozarē ir neskaidra: "Lielākā daļa meiteņu Kabulā joprojām neapmeklē vidusskolu; kādas iespējas šeit būs manām meitām?" saka Jagona. "Afganistāna vairs nav vieta, kur es iztēlojos savu bērnu nākotni."

"Mēs vadām šo slimnīcu, un mēs to varētu darīt jebkur. Mēs esam līderes - ieskaitot nākotnes valsts vadītājus," noteic Jagona.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu