Igaunija un Somija vienojas par gāzes piegāžu drošību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gāzesvads. Ilustratīvs foto
Gāzesvads. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Igaunija un Somija parakstījušas līgumu par dabasgāzes piegāžu drošību, kas paredz, ka abas kaimiņvalstis sniegtu atbalstu viena otrai piegāžu pārrāvumu gadījumā.

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss paskaidroja, ka ir mainījusies drošības situācija un abas kaimiņvalstis ir vienotā gāzes tirgū, tādēļ ir loģiski, ka tiek stiprināta abu valstu sadarbība.

"Līdzās sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa izveides projektam tagad ar Somiju esam vienojušies, ka sadarbosimies ārkārtējā situācijā un piegāžu pārrāvuma laikā nepieciešamības gadījumā savu iespēju robežās piegādāsim gāzi otras valsts patērētājiem," viņš klāstīja.

Igaunijas un Somijas parakstītajā līgumā izklāstīti nosacījumi kaimiņvalsts palīdzības lūgšanai un tās sniegšanai dabasgāzes piegāžu pārrāvuma gadījumā. Valsts var lūgt palīdzību, ja tās gāzes piegādes ir nepietiekamas mājsaimniecību un kritiskās nozīmes komunālās apkures reģionu gāzes vajadzību apmierināšanai.

Februārī stājās spēkā līdzīgs līgums starp Igauniju un Latviju. Tādējādi tagad Igaunija ir kļuvusi par pirmo Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, kura ar visām savām blokā esošajām dalībvalstīm ir noslēgusi solidaritātes līgumus par palīdzību gāzes piegāžu nepārtrauktības garantēšanā. Arī citas ES dalībvalstis paraksta solidaritātes līgumus ar kaimiņvalstīm.

Lai nodrošinātu labākas gāzes piegādes, Igaunijai ir nepieciešama sadarbība arī ar citām valstīm, ne tikai kaimiņzemēm, atzina Āss.

"Jaunatklātais Lietuvas - Polijas gāzes starpsavienojums vēl vairāk nostiprina piegāžu drošību reģionā un ļauj gāzi piegādāt arī no citām Eiropas valstīm, ne tikai no vistuvākajām," klāstīja Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs, uzsverot, ka, lai sasniegtu mērķi pilnībā atteikties no Krievijas izcelsmes gāzes, ir jānodrošina pēc iespējas plašākas rezerves iespējas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu