Nopludināti dokumenti un kiberkarš pret Krieviju. Kas ir leģendārā hakeru apvienība "Anonymous"?

Foto: oneinchpunch/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Gandrīz divas desmitgades viena no pasaulē slavenākajām hakeru apvienībām darbojas ar nosaukumu "Anonymous". 24. februārī, kad Krievija sāka karu Ukrainā, apvienība pasludināja kiberkaru pret Krieviju. Kopš tā laika grupējums ir uzņēmies atbildību par dažādiem kiberuzbrukumiem, kuru rezultātā tika uzlauzts Krievijas aizsardzības tīkls un nopludināti dažādi dokumenti. Lai noskaidrotu, kas ir "Anonymous" un kā grupa izpelnījusies plašu atpazīstamību, "Apollo" apkopoja pieejamo informāciju.

Viss sākās ar "reidiem"

"Anonymous" tika dibināts 2003. gadā tīmekļa vietnē "4chan", kurā lietotāji dalās ar dažādiem ierakstiem un anonīmi var izteikt savu viedokli. Sākotnēji apvienība veica tā sauktos "reidus", radot traucējumus tiešsaistes spēļu tērzētavām un citām tiešsaistes vietām.

Šie reidi bija apvienības darbības pamatā - līdzīgi domājošu tiešsaistes lietotāju kustība, kura sazinājās šifrētās tērzētavās, lai plānotu tiešsaistes traucējumus. Sākotnēji ar šīm darbībām apvienības locekļi vēlējās izklaidēties, taču galu galā viņi sāka veidot sociālus un politiskus mērķus.

Viens no ievērojamākajiem agrīnajiem gadījumiem notika 2008. gadā, kad "4chan" lietotāji, kurus vadīja hakeris Gregs Hauss, sāka koordinētus pasākumus pret Scientoloģijas baznīcu, izmantojot tādu taktiku kā triecienu datoru tīklam baznīcas vietnēm. Uzbrukumu ietvaros apvienība baznīcai pa faksu sūtīja melnās lapas, lai iztērētu baznīcas printera tinti.

"Projekta kanoloģija" jeb sistemātiski kiberuzbrukumi bija atriebība par iespējamo cenzūras mēģinājumu – baznīca bija apdraudējusi tiešsaistes žurnālu "Gawker" pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļi publicēja nopludinātu video, kurā aktieris Toms Krūzs entuziastiski runā par scientoloģiju.

Neilgi pēc šiem notikumiem daudzās pasaules valstīs norisinājās protesti pret scientoloģiju, un daudzi grupas atbalstītāji protestēja, sejas nosedzot ar "Vendetta" maskām. Kopš tā laika šī maska ir kļuvusi par grupējuma simbolu.

Foto: AP/Scanpix

Filozofija un mērķi

Atsaucoties uz medija CNBC apkopoto informāciju, lielākoties apvienība iebilst pret valdībām un korporācijām, kuras veicina cenzūru vai nevienlīdzību. Tā kā grupa ir decentralizēta, tai nav konkrētas struktūras vai hierarhijas, tāpēc bieži notiek daudz iekšēju diskusiju par to, kuras idejas vai mērķus atbalstīt.

Apvienības "Twitter" kontā ir kāds 2019. gadā publicēts tvīts, kurā tiek apgalvots, ka netiek runāts visa kolektīva vārdā. Tāpat apvienības "Twitter" kontā publicētas vērtības, par kurām grupa iestājas, - informācijas brīvība, vārda brīvība, uzņēmumu un valdību atbildība, privātums un anonimitāte.

Kopš kiberuzbrukumiem, kas bija vērsti pret Scientoloģijas baznīcu, "Anonymous" ir veikuši vairākus nozīmīgus kiberuzbrukumus, tostarp:

  • Kiberuzbrukums Amerikas Ierakstu industrijas un Amerikas Kinofilmu asociācijām pēc tam, kad šīs organizācijas strādāja pie tā, lai novērstu pirātisku vietņu kopīgošanu ar autortiesībām aizsargātām filmām un mūziku.
  • Kiberuzbrukums ASV Tieslietu departamentam un FIB pēc tam, kad federālās iestādes 2012. gadā slēdza failu apmaiņas vietni "Megaupload.com".
  • Kiberuzbrukumi Tunisijas, Ēģiptes un citu Tuvo Austrumu valstu valdību tīmekļa vietnēm 2011. gada Arābu pavasara ietvaros.
  • Kiberuzbrukumi Islāma valstij pēc 2015. gada Parīzes teroraktiem.

Varas iestādes visā pasaulē ir arestējušas desmitiem hakeru, kas, iespējams, ir saistīti ar "Anonymous", tostarp vismaz 14 personas, kas apsūdzētas "PayPal" uzlaušanā 2011. gadā. Viens no piemēriem ir žurnālista un "Anonymous" pārstāvja Bareta Brauna apcietināšana. 2012. gadā viņš tika apcietināts par apsūdzībām saistībā ar kiberuzbrukumiem un draudiem federālajai amatpersonai.

Kolektīva aktivitātes pierima pēc dažiem arestiem, bet grupa atsāka aktīvi uzbrukt pagājušajā gadā, kad "Anonymous" uzņēmās atbildību par kiberuzbrukumu, kas vērsts pret Republikāņu partiju Teksasā, protestējot pret štata strīdīgo abortu likumu.

Cīņa pret terorismu

2015. gada 17. novembrī hakeru grupējums paziņoja, ka ir sācis kiberkaru pret Islāma valsti pēc Parīzes teroraktiem. Kiberkara ietvaros grupējums publicēja videoklipu, kurā kāds pārstāvis baltā maskā franču valodā uzrunā teroristu grupu.

Foto: Reuters/ScanPix

Vēstījums Al-Qaida, Islāma valstij un citiem teroristiem tika augšupielādēts grupējuma Beļģijas kontā. Paziņojumā bija teikts, ka "mēs, "Anonymous" visā pasaulē, esam nolēmuši pieteikt karu jums, teroristiem".

Vēstījumā tika solīts atriebties par slepkavībām, slēdzot Islāma valsts sociālo tīklu kontus. Neilgi pēc šī paziņojuma grupējums uzlauza un likvidēja aptuveni 1500 ar Islāma valsti saistītos "Twitter" un "Facebook" kontus.

Kāds anonīms hakeris savā "Twitter" kontā norādīja, ka palīdzēja uzlauzt ar Islāma valsti saistītos sociālo tīklu kontus, publicējot ar pornogrāfiju saistītus attēlus un saukļus.

Atbalstītāji un kritiķi

2012. gadā žurnāls "Time" iekļāva "Anonymous" kā vienu no pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem. Un arī 2022. gadā miljoniem cilvēku seko "Anonymous" aktivitātēm un jaunākajām ziņām grupas sociālo tīklu profilos.

Kiberdrošības uzņēmuma "Security Discovery" līdzibinātājs Džeremijs Faulers CNBC stāstīja, ka grupas atbalstītāji, iespējams, to salīdzina ar Robinu Hudu, kas populāru mērķu vārdā vēršas pret spēcīgām valdībām un korporācijām.

Tomēr "Anonymous" ir arī kritiķi, kuri uzskata, ka grupas taktika ir ekstrēma un potenciāli bīstama. Piemēram, pirms desmit gadiem ASV Nacionālā drošības aģentūra uzskatīja, ka "Anonymous" apdraud valsts drošību.

"Vai "Anonymous" ir darījis labu pasaulei? Dažos gadījumos jā. Nevajadzīgi cilvēkiem radīt nemieru? Es to klasificētu kā sliktu lietu. CIP tīmekļa vietnes uzlaušana, personu datu zagšana un ievietošana tiešsaistē tikai jokošanās dēļ nav laba," vēsta grāmatas par "Anonymous" autors Parmijs Olsons "Radio Brīvā Eiropa"/"Radio Brīvība", atsaucoties uz grupējuma atbalstītājiem. 

Kiberkarš pret Krieviju

Īsi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā "Anonymous" paziņoja, ka tā "kolektīvs oficiāli rīko kiberkaru pret Krievijas valdību".

Viens no pirmajiem un ievērojamākajiem hakeru grupas uzbrukumiem Krievijai bija televīzijas tīklu uzlaušana, pārraidot īsu videoklipu, kurā redzama situācija Ukrainā.

Videoklips strauji sāka izplatīties divas dienas pēc kara noziedznieka Vladimira Putina paziņojuma par karadarbības sākšanu Ukrainā. Grupas sociālo tīklu konti to kopīgoja ar miljoniem sekotāju, rakstot: ""Anonymous" ir uzlauzis Krievijas valsts televīzijas kanālus, lai pārraidītu patiesību par to, kas notiek Ukrainā."

Vairāki cilvēki, kas darbojas hakeru apvienībā, raidsabiedrībai BBC ir pastāstījuši par saviem motīviem, taktiku un plāniem attiecībā pret Krieviju. Viena no mazākajām "Anonymous" hakeru grupām atklāja, ka viņi ir atbildīgi par notikušo un savā kontrolē ieguva Krievijas TV pakalpojumus uz 12 minūtēm.

Tāpat 26. februārī tīmeklī nebija iespējams piekļūt vairākām ar Krievijas valdību saistītām vietnēm, tostarp Kremļa mājaslapai, bet lielākajā daļā Krievijas televīzijas kanālu skanēja ukraiņu mūzika un Ukrainas himna.

Arī 28. februārī grupējums turpināja veikt līdzīgas darbības. Pret vairāku Krievijas mediju tīmekļa vietnēm tika īstenots vērienīgs grupas "Anonymous" hakeru uzbrukums, un tā rezultātā mediju mājaslapās publicēts nosodījums Krievijas prezidenta Vladimira Putina pret Ukrainu izvērstajam karam.

Ziņojumā tika teikts: "Putins liek mums melot un pakļauj briesmām. Kāpēc mums tas ir vajadzīgs? Lai Putins iekļūtu mācību grāmatās? Tas nav mūsu karš, apturēsim to."

Pateicoties "Anonymous" spējai iegūt Krievijas Melnās jūras flotes vienības dokumentus, tika noskaidrots, ka iebrukums Ukrainā bija paredzēts no 20. februāra līdz 6. martam.

Kā sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja bruņoto spēku operatīvi taktiskais grupējums "Vostok", starp ukraiņu iegūtajiem dokumentiem ir karte, kaujas uzdevums, pazīšanās signālu tabula, personālsastāva saraksts un cita informācija. Konkrētajai jūras kājnieku vienībai bijis dots uzdevums sadarbībā ar сitām armijas vienībām bloķēt un pārņemt savā kontrolē Melitopoli.

Hakeru grupas "Stand for Ukraine" vadītājs Romāns raidsabiedrībai BBC pastāstīja, ka līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā viņam nebija saistība ar "Anonymous". Tomēr Krievijas iebrukuma laikā, kad Romāna komanda veica kiberuzbrukumu Krievijas valsts ziņu aģentūras "Tass" vietnei ar plakātu, kas vērsts pret Putinu, tika iekļauts "Anonymous" logotips.

Romāns atklāja, ka strādā savā dzīvoklī Kijevā, koordinējot savu komandu, veidojot tīmekļa vietnes, "Android" lietotnes un "Telegram" kanālus, lai ietekmētu Krievijas mērķus Ukrainā.

"Esmu gatavs doties un paņemt ieroci, lai aizstāvētu Ukrainu, taču šobrīd manas prasmes labāk tiek izmantotas pie datora. Tāpēc esmu šeit, savās mājās ar saviem diviem portatīvajiem datoriem, un koordinēju šo IT pretestību," Romāns atklāja raidsabiedrībai.

Viņš arī atklāja, ka viņa grupa uz vairākām stundām izmantoja Krievijas reģionālo vilcienu biļešu pakalpojumu bezsaistē. Viņš aizstāv savu rīcību, sakot: "Šis ir nelikumīgi un nepareizi, kamēr jūs vai jūsu radinieki nav apdraudēti!"

Vēl viena grupa, kas ir apvienojusies ar "Anonymous", ir Polijas hakeru komanda "Squad 303", kas nosaukta slavenā poļu iznīcinātāja vārdā.

"Mēs visu laiku strādājam kopā ar "Anonymous", un tagad es uzskatu sevi par "Anonymous" kustības dalībnieku," sacīja viens no grupas pārstāvjiem.

Tieši "Squad 303" aizsāka iniciatīvu un izveidoja vietni, kas ļauj sabiedrībai sūtīt īsziņas uz nejaušiem Krievijas tālruņu numuriem, stāstot viņiem patiesību par karu Ukrainā. Pārstāvis stāsta, ka ir veicinājuši vairāk nekā 20 miljonus SMS un "WhatsApp" ziņojumu.

Pārstāvis norāda, ka apvienība nav dalījusies ar privātu informāciju un galvenais mērķis šai iniciatīvai ir runāt ar Krievijas iedzīvotājiem, lai uzvarētu informatīvajā karā.

Šobrīd hakeru apvienība aktīvi turpina veikt kiberuzbrukumus Krievijas varas iestādēm, publicējot sasniegtos rezultātus savos sociālo tīklu profilos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu