VIDEO ⟩ "Tagad ģērbtuve ir klusāka..." Par hokeja izlases gatavošanos pasaules čempionātam stāsta Ābols, Veinbergs un Pļāvējs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms došanās uz pasaules čempionātu hokejā uz sagatavošanās procesu atskatījās Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs, izlases kapteinis Rodrigo Ābols un valstsvienības debitants Klāvs Veinbergs.

Pasaules hokeja čempionāts jau ir tepat aiz stūra, un jau 25. reizi pēc kārtas elites divīzijā startēs arī Latvijas hokeja valstsvienība. "Apollo.lv" uz sarunu par sagatavošanās procesu aicināja LHF ģenerālsekretāru Robertu Pļāvēju, kā arī uzbrucējus Rodrigo Ābolu un Klāvu Veinbergu.

Šogad Latvijas valstsvienībai pasaules čempionātā palīdzēs vismaz divi NHL vīri - Elvis Merzļikins un Rūdolfs Balcers. Pļāvējs norādīja, ka ar šo hokejistu piesaisti valstsvienībai neesot bijušas problēmas.

"Līdz šim neesam saskārušies ar situāciju, ka spēlētājus būtu jālūdzas spēlēt izlasē. Tā ir goda lieta pārstāvēt valsti, un domāju, ka puiši to tā arī uztver. Gan šie puiši, gan tie, kas netika [sastāvā], to tā arī uztver," sacīja Pļāvējs.

Turpinot tematu par NHL vīriem, LHF ģenerālsekretārs skaidroja, ka ar Balcera un Merzļikina vienībām (Sanhosē "Sharks" un Kolumbusas "Blue Jackets") problēmas komunikācijā nav bijušas. Protams, bija jāievēro noteikta lietu kārtība, kas jādara arī citām valstīm, galvenokārt saistībā ar spēlētāju apdrošināšanām, tomēr nekādus šķēršļus konkrētās komandas spēlētāju dalībai čempionātā nelika.

"Nē, nekādu pretenziju nebija. Vienīgā pretestība, kuru šo gadu laikā esam izjutuši, bija tieši Olimpiādes kontekstā," norāda ģenerālsekretārs.

Tāpat šobrīd "gaisā karājās" Teodora Bļugera un Kristiāna Rubīna jautājums, kuru vienības (Pitsburgas "Penguins" un Toronto "Maple Leafs") vēl startē NHL Stenlija kausa izcīņā. Pļāvējs norādīja, ka izlasē vieta tiks pietaupīta abiem hokejistiem.

Teodora Bļugera jautājumā viss atkarīgs no "Penguins" sekmēm. Ja Pitsburgas vienība iekļūs izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, tad Bļugera dalība čempionātā, visticamāk, nav reāla. Pļāvējs skaidroja, ka izlase "Penguins" centra spēlētāju gaidīs līdz pēdējam.

"Teodoru gaidīsim līdz pēdējam brīdim, pat ja viņš spēs pievienoties tikai uz vienu spēli," skaidro ģenerālsekretārs.

Savukārt Rubīns iepriekš norādīja, ka līguma beigšanās dēļ viņš šoreiz izlasei nepievienosies, tomēr šobrīd situācija ir mainījusies.

"Rubīns, izvērtējot riskus, pieņēma lēmumu nepiedalīties. [Pēc tam] no viņa saņēmām zvanu ar interesi piedalīties, bet lietas attīstījās ātri un viņš tika izsaukts uz NHL. Skatīsimies, kas notiks ar Toronto. Tālāk sekos Rubīna lēmums," norāda Pļāvējs.

2021. gada čempionāts Rīgā tika aizvadīts Covid-19 ēnā. Vīruss nekur nav pazudis arī šogad, tomēr šajā čempionātā ierobežojumi būšot jau krietni vieglāki.

"Covid-19 ierobežojošie noteikumi šoreiz aprobežojas ar testu pirms izlidošanas [uz Somiju], un otru testu taisām uz vietas Somijā, lai saņemtu akreditāciju. Regulāra testēšana, kā tas ir bijis iepriekš, netiks veikta. Testēšana tiks veikta tikai gadījumos, ja tiks novēroti simptomi. Un arī pozitīva testa gadījumā spēlētājs tiks ievietots izolācijā uz piecām dienām, bet citi spēlētāji netiks izolēti," gaidāmā čempionāta Covid-19 ierobežojumus skaidro Pļāvējs.

Latvijas valstsvienība zināmā mērā ir jaunas ēras priekšvakarā, jo karjeras izlasē ir noslēguši vairāki ilggadējie hokejisti, un šogad valstsvienības rindās debitēs virkne spēlētāju. Viens no šiem debitantiem ir 19 gadus vecais Klāvs Veinbergs.

Jaunais hokejists norādīja, ka par debiju pieaugušo valstsvienībā viņš sapņojis jau kopš bērnības.

"Spēlēs pret Franciju man patika tas līdzjutēju atbalsts, bet spilgtākais mirklis laikam ir tas vārtu guvums," uz debiju valstsvienībā atskatās jaunais hokejists.

Runājot par pieredzes bagātākajiem hokejistiem izlasē, kuri viņam palīdz iejusties, jaunais hokejists konkrētus spēlētājus neizcēla, bet gan uzsvēra, ka ar nelielu padomu palīdz katrs.

Hokejā un profesionālajā sportā kopumā bieži izplatīta parādība ir jauno spēlētāju izjokošana. Veinbergs gan norāda, ka Latvijas izlasē jauno hokejistu pienākumi aprobežojas ar palīdzēšanu apkalpojošajam personālam. Tomēr, jaunais hokejists piekrita, ka viens spēlētājs, kurš viņu varētu mēģināt "iznest cauri", ir Ronalds Ķēniņš.

"Man šī noteikti ir ļoti laba pieredze. Nākamreiz, ja tikšu izsaukts, noteikti būšu pārliecinātāks. Bet, protams, [pieaugušo] hokejā ātrums ir lielāks, vairāk jākoncentrējas, jādomā," par iegūto hokeja izlases treniņnometnē stāstīja Veinbergs.

Aizvadīto sezonu jaunais hokejists noslēdza "Optibet" Hokeja līgas čempionvienībā "Zemgale/LLU", bet nākamsezon viņš gatavojas izmēģināt leģionāra maizi: "Varu pateikt, ka došos ārpus Latvijas. Drīzāk otrpus okeānam."

Sarunas nobeigumā aprunājāmies ar izlases jauno kapteini Rodrigo Ābolu, kurš tādu pašu lomu pilda arī Zviedrijas augstākās hokeja līgas (SHL) klubā "Orebro". Aiz muguras gara sezona, tomēr ar fizisko sagatavotību un enerģiju viss esot kārtībā.

Aizvadītā gada vasarā Ābols kļuva par tēvu. Vaicāts par to, vai nepiezagās domas par šā čempionāta izlaišanu, hokejists atbildēja apstiprinoši.

"Nu, protams, tā ir tāda līnija, pa kuru sanāk staigāt. Ir grūti būt prom no ģimenes. Bet laikam jau esmu patriots. Ja veselība atļauj un mājās ir miers [tad var braukt]. Sievai cepuri nost! Viņa atļauj un pacieš. Viņa mājās visu satur, kamēr es varu spēlēt un pārstāvēt Latvijas izlasi," norāda hokejists.

Izlases kapteinis arī uzsver, ka šobrīd dinamika ģērbtuvē ir mainījusies, jo komandu pametuši vairāki pieredzes bagāti hokejisti: "Ģērbtuve ir klusāka. It sevišķi, kad Kaspara Daugaviņa vairs nav. Kaspars bija tas, kurš vienmēr visskaļāk runāja, bet Lauris pateica visu vietā."

"Daudz Lauris nerunāja, bet, kad runāja, viss bija vietā," piebilst Dārziņa pēctecis kapteiņa lomā.

Lai gan Ābolam šobrīd ir 26 gadi, viņam gaidāmais turnīrs būs jau 6. pasaules čempionāts. Kā spilgtākos viņš izcēla divus - debijas čempionātu un turnīru Kopenhāgenā, kad mūsu puiši sasniedza ceturtdaļfinālu.

"Protams, pirmo čempi nevar salīdzināt. Tās emocijas, braucot, redzot spēlētājus. Atceros, ka stāvu pēc omletes un man aiz muguras gaida Sidnijs Krosbijs. Tādas sirreālākas sajūtas bija. Tagad tu vairs uz viņiem neskaties ar zvaigznītēm acīs. Otrs čempionāts pavisam noteikti bija Dānijā. Tikām ceturtdaļfinālā. Mums bija lielisks kolektīvs un bijām ļoti tuvu, lai pārsteigtu pasauli un apspēlētu zviedrus," sacīja Ābols.

Starp šo un aizvadītā gada čempionātu Latvijas izlase ir piedzīvojusi treneru maiņu. Pirms olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pie valstsvienības stūres stājās Harijs Vītoliņš. Ābols skaidro, ka šajā treniņnometnē vairāk strādāts pie spēles ar ripu.

"Pie Boba [Hārtlija] vairāk bija spēle bez ripas. Viņš akcentu vairāk lika uz aizsardzību, bet šeit tas treniņprocess varbūt ir interesantāks, jo vairāk koncentrējamies uz [uzbrukumu] noslēgumu. Protams, es nesaku, ka par katru cenu skriesim uzbrukumā, strādājam pie abām lietām. Bet, ja salīdzina trenerus, uzsvars vairāk tiek likts uz spēli ar ripu," sacīja Ābols.

Sarunas nobeigumā kapteinis atklāja, kurš hokejists šogad būs viņa istabas biedrs, jo ierastais kolēģis Uvis Jānis Balinskis šogad pleca traumas dēļ izlasei nepalīdzēs.

Latvijas hokeja izlase pirmo pasaules čempionāta maču aizvadīs 13. maijā, plkst. 16.20 tiekoties ar ASV valstsvienību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu