Rīgas vicemērs atklāj, kas būtu nepieciešams, lai ātri varētu nojaukt padomju pieminekli Pārdaugavā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere / LETA

Padomju pieminekļa Pārdaugavā ātrai nojaukšanai būtu nepieciešams arī īpašs likums, kas ļautu apiet atsevišķas būvniecības regulējuma prasības, šorīt TV3 šādu nostāju pauda Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns (LRA).

Smiltēns atzina, ka Saeimā šodien gaidāmais lēmums par likuma grozījumiem, kas atcelts juridiskos šķēršļus padomju pieminekļa nojaukšanai, dodot pašvaldībai iespēju virzīties uz nojaukšanas procesu.

Politiķis tomēr domā, ka pieminekļa ātrākai demontēšanai būtu nepieciešams vēl atsevišķs likums Saeimā, kas ļautu galvaspilsētas pašvaldībai šajā gadījumā apiet būvniecības un iepirkumu likumu regulējumu, jo pretējā gadījumā demontāžas process pēc oficiālām procedūrām aizņemtu mēnešus.

Objekta nojaukšanas izmaksas savukārt tiek lēstas salīdzinoši nelielas - atkarībā no darbu metodes tie varētu būt 40 000 līdz 100 000 eiro, informēja Smiltēns.

Politiķis atkārtoti pauda nostāju, ka piemineklis ātri ir jānojauc. Viņš gan atzina, ka piemineklis jānojauc ne tikai fiziski, bet arī daļas cilvēku galvās, tāpēc Smiltēns mudināja šajā ziņā iniciatīvu uzņemties uz krievvalodīgo elektorātu orientētās partijas, atsakoties no divkosības, kad vieni līderi saka, ka 9.maija svinības nav pieļaujamas, bet citi tikmēr dodas pie pieminekļa.

Runājot par konfliktsituācijām, kādas pie pieminekļa veidojās 10.maijā, Smiltēna vērtējumā, no pašvaldības puses tikai traktors bijusi kļūda, bet kopumā viss rīcības plāns bijis saskaņots ar policiju, tostarp paredzējis pēc iespējas ātrāk novākt ziedus. Pašvaldībā tomēr vēl arī iekšēji vērtēs, vai un kādas kļūdas pieļautas.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu