Somijas līderi paziņo par atbalstu dalībai NATO, virzot soli tuvāk dalībai militārajā aliansē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mistervlad/shutterstock.com

Somijas prezidents un premjerministre ceturtdien, 12. maijā, paziņoja, ka atbalsta pievienošanos NATO, virzot Ziemeļvalsti soli tuvāk dalībai ASV vadītajā militārajā aliansē, vēsta raidsabiedrība CNN.

Somijas prezidents Sauli Nīniste un premjerministre Sanna Marina paziņojums par atbalstu NATO tika gaidīts pēc tam, kad Somijas valdība nesen iesniedza valsts parlamentam ziņojumu par nacionālo drošību, kurā kā viena no Somijas iespējām iezīmēts ceļš uz pievienošanos aliansei.

Šis paziņojums nozīmē, ka Somija gandrīz droši vērsīsies pie NATO ar lūgumu uzņemt valsti aliansē, lai gan līdz oficiālam lēmumam vēl atlikuši daži soļi.

"Tagad, kad lēmuma pieņemšanas brīdis ir pietuvojies, mēs paziņojam savu kopīgo viedokli, tostarp, lai informētu parlamenta frakcijas un partijas," teikts Nīnistes un Marinas kopīgajā paziņojumā. "Dalība NATO stiprinās Somijas drošību."

"Kā NATO dalībvalsts Somija stiprinās visu aliansi," piebilduši abi valsts līderi. "Somijai uzņemšana NATO jālūdz nekavējoši. Ceram, ka nacionālā līmenī speramie soļi, lai pieņemtu šo lēmumu, tiks sperti ātri tuvāko dienu laikā."

"Apollo" jau vēstīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā strauji mainījis Somijas un Zviedrijas iedzīvotāju un politisko partiju viedokli par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas līguma organizācijai.

Dažādu apsvērumu dēļ Somijā un Zviedrijā līdz šim valdīja noraidoša attieksme pret pievienošanos NATO. Taču pēc tam, kad 24. februārī Krievija iebruka Ukrainā, abās valstīs strauji pieaudzis atbalsts dalībai Ziemeļatlantijas aliansē.

Marta sākumā veiktā aptaujā 62% respondentu Somijā atbildēja, ka valstij ir jāpievienojas NATO, bet 16% bija pret dalību militārajā aliansē.

Atbalsts Somijas dalībai NATO bija pieaudzis par deviņiem procentpunktiem, salīdzinot ar aptauju, ko veica Krievijas iebrukuma pirmajās dienās. Februāra aptaujā pirmo reizi vairākums Somijas iedzīvotāju atbalstīja pievienošanos NATO.

Zviedrijā marta sākumā publicētā aptaujā valsts iestāšanos NATO atbalstīja 51% respondentu, bet pret šādu soli bija 27% aptaujāto.

Tā bija pirmā reize, kad kādā aptaujā vairākums Zviedrijas iedzīvotāju atbalstīja dalību militārajā aliansē. Vēl janvārī veiktā aptaujā Zviedrijas pievienošanos NATO atbalstīja 42% valsts iedzīvotāju, bet 37% to neatbalstīja.

Somijas bijušais premjerministrs Aleksandrs Stubs, kurš pašlaik ir profesors Eiropas Universitātes institūtā Florencē, prognozēja, ka Somija jau maijā iesniegs pieteikumu dalībai NATO.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu