Golubeva norāda, ka policijai uzdots īstenot nulles toleranci pret nacionālā naida kurināšanas izpausmēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministre Marija Golubeva.
Iekšlietu ministre Marija Golubeva. Foto: Zane Bitere/LETA

Policijai, tai skaitā Speciālo uzdevumu bataljonam, ir uzdots īstenot nulles tolerances politiku pret jebkādām kara, agresijas vai nacionālā naida kurināšanas izpausmēm un pirmais tests būs jau piektdien, kad jātiek galā ar aicinājumiem uz nesankcionētu pulcēšanos Rīgā, sociālajā tīklā "Twitter" norādījusi iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Viņa norāda, ka riskanto situāciju plānošanā ir jāvadās ne tikai no policijas operatīvajiem apsvērumiem, bet arī jāņem vērā plašāks sabiedriskais un ģeopolitiskais konteksts. Tas attiecas gan uz neveiksmīgo risinājumu Ukrainas traģēdijas fotogrāfiju izvietojumam, gan ziedu nogādāšanai.

Ministre uzskata, ka ir nekavējoši jāuzlabo policistu meistarība un sadarbība likuma normu piemērošanā, lai nepieļautu, ka agresora karoga nēsātājam pašvaldības policists nevar korekti izskaidrot pielietojamā likuma normu.

Ministre arī norāda, ka jāņem vērā ikkatras rīcības sociāli psiholoģisko ietekme. Ziedu novākšana ar traktoru nākošajā rītausmā bija rīcība, kas aizvainoja daudzus cilvēkus un radīja auglīgu augsni 10.maija notikumiem.

"Bet varbūt vissvarīgāk - atrast un saukt pie atbildības visus, kas šajās dienās ālējas ap pieminekļiem un pret Ukrainas civiliedzīvotājiem un viņu atbalstītājiem Latvijā," uzsver ministre.

Politiķe akcentē, ka Krievijas sāktā kara liesmas izgaismo vājās vietās mūsu sabiedrībā, Latvijas pilsoniskās nācijas izveides neveiksmes. "Es tagad neiedziļināšos, kāpēc, vien teikšu, ka tagad mums vēl kādu laiku būs jārunā nevis par sabiedrības integrāciju, bet konfliktu novēršanu," norāda ministre.

Viņa arī apgalvo, ka uz Latvijas krievvalodīgajiem pašlaik gulstas pavisam jauna atbildības nasta, ar kuru tiem jātiek galā pašiem. Personīgi viņas atbildība esot valsts gatavība un apņēmība nepieļaut jebkādu Krievijas agresijas attaisnošanu un spēja demonstrēt demokrātijas, likuma varu.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9. maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā. Policijas vadība ir atzinusi, ka norisēm 10. maijā īsti nebija gatava, tomēr uzsverot, ka beigu galā pulcēšanās novērsta un pārkāpēji aizturēti.

Tikmēr Latvijas Krievu savienība (LKS) iecerējusi mītiņu piektdien Rātslaukumā.

LKS savā "Facebook" lapā paudusi nosodījumu 9. maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā nolikto ziedu aizvākšanai ar traktoru un izmešanai nākamajā rītā. Lai protestētu "pret patvaļu, kas 9. un 10. maijā notika Rīgā", partija aicinājusi 13. maijā plkst. 15 pulcēties uz mītiņu Rīgas Rātslaukumā.

Golubeva paziņojusi, ka Valsts drošības dienests sniegs Rīgas domei negatīvu atzinumu par LKS iecerēto mītiņu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu