RD jau tuvākajā laikā plāno lemt par Pārdaugavā esošā "okupekļa" nojaukšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Rātsnams
Rīgas Rātsnams Foto: Wikipedia.org

Jau tuvākajā laikā Rīgas domes sēdē tiks lemts par Pārdaugavā esošā padomju pieminekļa nojaukšanu, informēja Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa padomnieks Aleksis Zoldners.

Zoldners uzsvēra, ka Rīgas dome ir gatava pieņemt politisku lēmumu par šī pieminekļa nākotni.

"Ziedot.lv" "Okupācijas pieminekļa" nojaukšanai līdz ceturtdienas plkst.15 iedzīvotāji bija saziedojuši jau ap 127 000 eiro.

LETA jau ziņoja, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Grozījumi pieņemti likumā "Par 1994.gada 30.aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem".

Likumā noteikts, ka tiek apturēta "Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību" 13.panta darbību. 13.pants līdz šim noteica, ka Latvija nodrošina memoriālo būvju saglabāšanu Latvijā.

13.panta darbība tiks apturēta no 2022.gada 16.maija līdz brīdim, kad Krievija izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tajā skaitā izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjauno Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši starptautisko tiesību prasībām, un pilnībā atlīdzina Ukrainai par jau izdarītājiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) iepriekš akcentēja, ka pēc šī lēmuma pieņemšanu "okupācijas stabu varēs gāzt". Reizē TV3 Kols pauda viedokli, ka paralēli nacionālā līmenī vajadzētu pieņemt likumu, kas paredzētu padomju piemiņas objektu aizvākšanu, nosakot termiņus un nepieciešamības gadījumā paredzot arī valsts finansējuma pieejamību novākšanai.

Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Staķis Latvijas Radio tika norādījis, ka Saeimā vēl vajadzēs pieņemt īpašu likumu, lai šo pieminekli varētu nojaukt pēc iespējas ātrāk. Politiķis arī apliecinājis, ka Rīgas domē būs nepieciešamais atbalsts Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanai.

Lai nepieļautu sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības apdraudējumu, iespējamas provokācijas un saasinājumus, kā arī maksimāli novērstu pārkāpumus, Valsts policijas (VP) priekšnieks 11.maija nolēma par Uzvaras parka slēgšanu visiem iedzīvotājiem.

Uzvaras parks būs slēgts līdz 1.jūlijam, pēc tam lēmumu pārskatīs reizi mēnesī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu