"Ja ieraudzīšu krievu kareivi, skaidri zinu, ko darīšu." Bijušais ukraiņu tenisists par pieredzētajām kara šausmām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sergijs Stahovskis
Sergijs Stahovskis Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ukraiņu tenisists Sergijs Stahovskis sarunā ar ziņu mediju BBC pastāstījis par savu pieredzi kara izpostītajās Ukrainas pilsētās.

24. februārī Krievijas noziedzīgais režīms sāka iebrukumu Ukrainā. Kopš tā laika karadarbība nav apstājusies, bet okupantu zvērības kļuvušas šaušalīgākas.

Sākoties karadarbībai, ieroci rokās bija spiesti ņemt arī daudzi Ukrainas sportisti. Viens no viņiem bija arī bijušais tenisists Sergijs Stahovskis, kurš Dubaijā baudīja atvaļinājumu, kad saņēma zvanu no vecākiem par kara sākšanos.

Bijušo tenisistu zvans par Krievijas iebrukumu, protams, izbiedēja, bet nepārsteidza. Nākamās trīs dienas Stahovskis redzēto attēlu dēļ nav spējis gulēt.

Vēl janvārī viņš aizvadīja savas karjeras pēdējo maču "Australian Open" turnīra ietvaros, bet jau mēnesi vēlāk viņam raketi nācās nomainīt pret automātisko ieroci.

Sākumā Stahovskis ar ģimeni aizbēga uz Ungārijas galvaspilsētu Budapeštu. Sieva jautājusi, ko viņš darīšot tālāk.

"Tā nebija atbilde, ko viņa cerēja dzirdēt. Es nevarēju iedomāties, ka būšu tas privileģētais cilvēks, kurš izvairās no tā, kas notiek manā zemē. Es izlavījos no mājas. Bērni lasīja grāmatas un skatījās multenes, tāpēc viņus netraucēju. Mani pamanīja tikai jaunākais bērns un prasīja, kurp es dodos. Noteicu, ka drīz būšu atpakaļ," atceras Stahovskis.

Tik drīz tenisists mājās neatgriezās. Pa ceļam uz Ukrainu viņš iegādājās nepieciešamo bruņojumu un redzēja, kā uz Ukrainas robežas -8 grādos salst vairāk nekā 100 bērni, kuri kopā ar savām ģimenēm mēģināja pamest valsti.

Stahovskis tika nometināts Ukrainas galvaspilsētā Kijivā: "Mēs centāmies laiku izmantot maksimāli lietderīgi. Nezinājām, kad viņi iebruks Kijivā. Gulējām ar Kalašņikova automātu blakus. Mums bija jābūt gataviem uzbrukumam."

Plašsaziņas līdzekļos bieži tiek runāts par Krievijas okupantu zvērībām Bučas pilsētā. Stahovskis atminējās, ka sākotnēji nav zinājis, ko darītu, ja iesaistītos cīņā ar krievu kareivi. Pēc notikumiem Bučā viņam viss kļuvis skaidrs.

"Tas, ko viņi izdarīja, ir patiesi necilvēcīgi. Nevaru aprakstīt naidu pret Krievijas armiju. Cilvēki, kuri tur dzīvoja, nebija to pelnījuši. Viņi nebija daļa no šī kara. Viņi negribēja tajā piedalīties. Viņi vienkārši bija civiliedzīvotāji, kuri gribēja dzīvot. Ja ieraudzīšu krievu kareivi, skaidri zinu, ko darīšu," skaidroja Stahovskis.

Bijušais tenisists arī atklāja, ka pirmajās kara nedēļās bija gaidījis ievērojami lielāku Krievijas sportistu aktivitāti un notiekošā nosodījumu.

Jau iepriekš izskanēja informācija, ka Vimbldonas turnīra rīkotāji neļaus čempionātā startēt Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem. Vairāki vadošie tenisisti, tai skaitā Rafaels Nadals un Novaks Džokovičs, lēmumu nosodīja. Stahovskis uzskata, ka pieņemts pareizais lēmums.

"Pirmajās nedēļās patiesi cerēju, ka krievu sportisti, ieraugot, ko dara viņu armija, protestēs. Bet tas nenotika. Tikai daži protestēja. Līdz ar to es piekrītu [Vimbldonas organizatoru] lēmumam," savu nostāju pauž Stahovskis.

Bijušais tenisists paspēja paviesoties pie savas ģimenes, tomēr viņš jau atkal ir atgriezies kara plosītajā Ukrainā.

Augstākā vieta, kuru Stahovskis savas 17 gadu ilgās karjeras laikā sasniedza ATP vienspēļu rangā, bija 31. pozīcija, bet dubultspēļu rangā viņa labākais sasniegums bija 33. vieta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu