Vīnogu apavi un somas no sēnēm. Kādas alternatīvas dzīvnieku ādai piedāvā modes zīmoli?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Becca McHaffie/ Unsplash

Modes industrija pamazām virzās uz ilgtspējīgu modi, kurā netiek izmantota dzīvnieku āda, bet gan tās aizvietotāji. Maija sākumā tika radīts jauns modes zīmols, kura kolekcijā ir apavi no vīnogu mizām, vēsta "The Guardian".

Apavi no vīnogu mizām, kaktusa cimdi un sēņu soma - tie ir tikai daži no ilgtspējīgās modes darinājumiem. Maija sākumā tika atklāts modes zīmols ar nosaukumu "Lerins", kur par 125 eiro var iegādāties apavus no ādai līdzīga materiāla, kas izveidots no vīnogu mizām, kuras palikušas pāri vīna darināšanas laikā.

Uzņēmums arī pārstrādā ražošanā radītos atkritumus. Līdzīgi, kā tas ir gadījumos, kad taisa "augu ādu" no āboliem, banāniem un ananasiem. 

Vegāniskie apavi:

Ņemot vērā šādu apavu popularitāti tirgū, arī citi zīmoli, kā, piemēram, "Allbirds", "Hermès", "Reformation" un "Stella McCartney", strādā ar augu izcelsmes ādas alternatīvām.

Uzmanība tiek pievērsta ne tikai "augu ādai". Aktieris Leonardo di Kaprio un "Kering", kas ir tādu modes zīmolu mātesuzņēmums kā "Gucci", "Saint Laurent" un "Balenciaga", ieguldīja ievērojamas naudas summas Kalifornijas laboratorijā "VitroLabs", kas kultivē cilmes šūnas, lai audzētu alternatīvas ādas, kas būtu tikpat izturīgas kā parastās dzīvnieku ādas.

"Mēs atrodamies pagrieziena punktā," secina amerikāņu žurnāliste un autore Dana Tomasa. "Kad es rakstīju "Fashionopolis" (2019. gada rakstā, kas aptvēra tēmu par ilgtspējīgas modes nākotni), tas viss atradās testēšanas fāzē, taču tagad tiek komerciāli pārdots — ir aizraujoši pieredzēt, ka tas notiek."

Modelei kājās ir apavi, kas veidoti no vīnogu mizām: 

Augustā zīmols "Stella McCartney" klajā laidīs vīnogu ādas apavus un rokassomas, kā arī šogad tiks pārdota sēņu ādas somiņa, kas izgatavota no sēņu micēlija (sēnes saknes daļa). Drīzumā arī uzņēmums "Allbirds" savus klientus pārsteigs ar pirmajām augu ādas kurpēm, kas izgatavotas no augu eļļas un dabīgā kaučuka.

Nikola Ravlinga, Kalifornijā bāzētās labdarības organizācijas "Material Innovation Initiative" izpilddirektore, kas apvieno dažādus zīmolus, zinātniekus un investorus, lai paātrinātu ilgstpējīgo materiālu izmantošanas procesu, stāsta, ka pagājušajā gadā tika savākti nedaudz vairāk par 920 miljoniem eiro dažādiem materiāliem un audumiem, kas aizstāj dzīvnieku izcelsmes audumus (ieskaitot zīdu un vilnu).

Somiņa no sēņu micēlija:

Tomēr augu izcelsmes ādas alternatīvām ir grūti konkurēt ar liellopu ādas izturību, kas ir problemātiski, jo šis aspekts ietekmē izstrādājuma kalpošanas laiku. Leitija Forsta, Londonas Mākslas universitātes ilgtspējīgas modes pētniece stāsta: "Pat ja to [ilgstspējīgo materiālu apavu] sākotnējā ietekme [uz dabu] ir mazāka, ja jums tie jāmaina katru gadu, nevis ik pēc 10 gadiem, tad to kopējā ietekme būs daudz lielāka."

Risinājums līdz šim ir bijusi pretrunīgi vērtētā plastmasa. Daudzu ādas alternatīvu izstrādātāji izmanto poliuretāna pārklājumu, lai uzlabotu izturību. ("McCartney" un "Lerins" sadarbojas ar biomateriālu uzņēmumu "Vegea", kas izmanto uz ūdens bāzes izgatavotu poliuretānu, un saka, ka tas ir "videi draudzīgākais pieejamais poliuretāns"; zīmols "Allbirds" apgalvo, ka viņu izmantotajā "augu ādā" nav pievienota plastmasa).

"Ja kombinē dabiskos un sintētiskos materiālus, produkta izmantošanas beigu posmā radīsies problēmas," stāsta Filipa Grogana no "Eco-Age". "Plastmasa apdraud produkta bioloģisko noārdīšanos."

Augu izcelsmes ādas rūpniecības industrija vēlas atrisināt šo problēmu: "Neviens nav priecīgs, ka viņu produktos ir naftas ķīmija," saka Ravlinga. Viņa ir optimistiski noskaņota, ka konkurence uzņēmumu starpā liks izstrādāt ilgtspējīgākus risinājumus.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu