VIDEO ⟩ "Galvenais ir nebaidīties darīt." Eksperts komentē meža apsaimniekošanu Latvijā un aicina stādīt mežu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Iestājoties siltajam laikam, Latvijā jau ar pilnu sparu norit jauno meža kociņu stādīšana. Kā notiek šis stādīšanas process un kādi ir tā izaicinājumi, "Apollo" pastāstīja "PK mežs" vadītājs Edgars Keičs. Eksperts arī aicina mežu īpašniekus nebaidīties no jauno meža kociņu stādīšanas.

Divu studiju draugu ceļš līdz salīdzinoši lielu meža platību apsaimniekošanai arī nav bijis rožu ziedlapiņām kaisīts – pēc studijām, kādu laiku pastrādājuši savus darbus, nolēmuši, ka prātīgāk līdzekļus likt kopā un strādāt sev. Tā nu pirms divdesmit gadiem sametuši teju visus iekrājumus cirsmas iegādei, lai sāktu nodarboties ar mežizstrādi.

No sākuma bijusi tikai mežizstrāde, tad jau arī izstrādāto meža īpašumu iegāde, to savešana kārtībā. Divdesmit gadu laikā studiju laika draudzība pārtapusi par nopietnu meža apsaimniekošanas uzņēmumu, kas veic pilnu meža apsaimniekošanas ciklu, sakārto infrastruktūru, atbalsta arī vietējo novadu, turklāt paplašinājuši darbību arī būvniecības nozarē.

Uzņēmums kopumā apsaimnieko ap 3000 ha meža. Ar uzņēmuma meža apsaimniekošanas domu mūs iepazīstināja viens no vadītājiem – Edgars Keičs, kurš aktīvi piedalās arī Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētajos pasākumos.

VIDEO: "Apollo" saruna ar Edgaru Keiču par meža apsaimniekošanu

Uzņēmuma galvenais mērķis ir meža apsaimniekošana – mežam ir jābūt produktīvam, tas laicīgi jākopj, un jāatjauno ar kvalitatīvu stādāmo materiālu, tāpat jāatjauno vai no jauna jāizveido meliorācija un ceļi. Uzņēmuma gadījumā ir iespējams pievērst uzmanību arī ainaviskajai vērtībai – saglabāt vecas mājvietas, senus kokus, lauces, kas vietām tiek izmantotas medību vajadzībām. Saglabātas arī kultūrvēsturiskas vērtības, piemēram, ceļš no cara laikiem, strauta ūdensrijējs pie Jaunjelgavas apļa.

Meža īpašnieki redz arī trūkumus meža īpašniekus regulējošos normatīvajos aktos, kas būtu jāuzlabo.

Brīdī, kad komisija apskatīja daļu no uzņēmuma apsaimniekotajiem īpašumiem, piedalījās arī tā brīža Vecumnieku novada pašvaldības izpilddirektore, kura ļoti atzinīgi vērtēja sadarbību ar meža apsaimniekotāju. Viņas ieskatā uzņēmums ir labais piemērs, kā pareizi komunicēt ar pašvaldību. Ir svarīgi, lai mežizstrādes procesu laikā neciestu pašvaldību ceļi, kā arī, ja nav citu variantu, lai veiktu saimniecisko darbību, uzņēmums par saviem līdzekļiem arī ceļus sakārto. Jebkurš ražotājs novadam ir lepnums.

Meža stādīšanas sezona norit pilnā sparā

Iestājoties siltākam laikam, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) Ziemeļkurzemes reģionā jau aprīļa sākumā tika iestādīts pirmais hektārs jauno meža kociņu, taču aktīva meža stādīšana sākās no aprīļa otrās puses. Kopumā 2022. gada meža stādīšanas sezonā plānots apstādīt 13 060 hektārus – tas ir vēsturiski lielākais meža atjaunošanas apjoms LVM darbības laikā.

No kopējā šogad plānotā meža stādīšanas apjoma 987 hektārus stādīs mašinizēti. Vislielāko daļu – 11 000 hektāru – plānots iestādīt līdz vasaras saulgriežiem, uz rudeni atstājot daļu no bērza un melnalkšņa platību apstādīšanas.

Šogad plānots iestādīt 21,4 miljonus priežu stādu, 9,4 miljonus egļu stādu, 3,01 miljonu bērza stādu un 719 tūkstošus melnalkšņu stādu, vēsta LVM pārstāvji.

VIDEO: Mašinizētā meža stādīšana LVM Ziemeļkurzemes reģionā

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu