Somijas prezidents telefoniski informējis Putinu par nolūku pievienoties NATO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Somijas prezidentam Sauli Nīnistem sestdien, 14. maijā, bijusi telefonsaruna ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, kurā viņš informējis par gaidāmo Helsinku lēmumu pievienoties NATO, par kuru oficiāli, domājams, tiks paziņots jau šajā nedēļas nogalē.

"Saruna bija tieša un atklāta, un tā norisēja bez saasinājumiem. Izvairīšanās no spriedzes atzīstama par svarīgu," Nīnistes teikto citē prezidenta kanceleja.

Telefonsaruna notikusi pēc Somijas iniciatīvas, piebildusi kanceleja.

Helsinki "vēlas korekti un profesionāli parūpēties par praktiskiem jautājumiem, kas rodas no atrašanās kaimiņos ar Krieviju," norādījis Nīniste.

Kā vēstīts, Somijas prezidents un premjerministre Sanna Marina ceturtdien paziņoja, ka atbalsta valsts pievienošanos NATO, un sagaidāms, ka par pieteikumu dalībai aliansei oficiāli tiks paziņots jau svētdien, bet pirmdien par to gaidāmas debates parlamentā.

Tikmēr Maskava paziņosi, ka tā Somijas iestāšanos NATO noteikti uztveršot kā draudu un "būšot spiesta spert militāri tehniskus un cita veida atbildes soļus".

Sagaidāms, ka tuvākajās dienas par pieteikumu dalībai NATO paziņos arī Zviedrija, kas, tāpat kā Somija, tradicionāli ievērojusi neitralitāti.

Nīniste sarunā ar Putinu norādījis, ka Maskavas agresija pret Ukrainu fundamentāli mainījusi Somijas drošības situāciju.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu