Vācijas valdība atliks balsojumu par 100 miljardu eiro investīcijām armijā, norāda avoti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas valdība ir nolēmusi atlikt parlamenta balsojumu par 100 miljardu eiro investīcijām armijā, atsaucoties uz vairākiem avotiem, pirmdien, 16. maijā, informē ziņu aģentūra DPA.

Investīciju plāns, par ko tika paziņots pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, acīmredzot izņemts no Vācijas parlamenta darba kārtības.

Vācijas kanclera Olafa Šolca valdībā, ko veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un brīvie demokrāti (FDP), sākušās domstarpības par investīciju plānu, atklāja kristīgo demokrātu (CDU) deputāts Matiass Midelbergs.

Konservatīvie iesaistīti šajās sarunās, jo viņiem būs jāatbalsta labojums konstitūcijā, lai valdības plāns tiktu īstenots.

Midelbergs atklāja, ka domstarpības radušās par konstitūcijas tekstu un apņemšanos izpildīt NATO izvirzīto mērķi un ieguldīt aizsardzībā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Vācijas valdība plāno tuvākajos gados investēt armijā 100 miljardus eiro. Lai sagādātu šo summu no aizdevumiem, nepieciešams izdarīt grozījumu konstitūcijā, kam vajadzīgs divu trešdaļu deputātu atbalsts. Valdošajai koalīcijai tik daudz deputātu parlamentā nav. Rezultātā tika sāktas sarunas ar konservatīvajiem, kas ilgst jau vairākas nedēļas.

Konservatīvie galvenokārt uzstāj uz juridisku precizējumu, ka īpašais fonds tiks izmantots tikai Bundesvēram, nevis citiem ar aizsardzību saistītiem projektiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu