Atrada noskumušu un bezpalīdzīgu. Saruna ar latvieti, kas gādīgi devis mājas svētelim

Foto: No personīgā arhīva.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

24. aprīlī sociālo tīklu aktīvists Jānis Krūmiņš Allažos netālu no savām mājām sastapa stārķi, kurš nevarēja palidot un bija bezpalīdzīgs. Ilgi nedomājot, Jānis savās mājās ir uzņēmis putnu, palīdz tam atkopties un baro. Sirsnīgo stāstu par kopdzīvi ar stārķi vīrietis pavēstījis video sociālo tīklu vietnē "Tik Tok", taču vairāk par to, kā viss sācies, viņš pastāstīja "Apollo".

Deva pajumti bezpalīdzīgajam stārķim

Sarunā ar "Apollo" Jānis atminas, ka 24. aprīlī, kad sastapa stārķi, un arī šodien nav īsti skaidrs, kas ir noticis. "To, kas precīzi notika, es nezinu. Bet man ir divas teorijas. Stārķi es atradu zem ligzdas, kurā viņš dzīvoja. Viņš bija galīgi saskumis, bija nokārta galviņa. Tajā dienā lija un pūta vējš. Vai nu viņš nejauši ielidoja kādā stabā, vai arī kāds konflikts stārķu starpā."

Viņš stāsta, ka stārķi ir visai niķīgi, tāpēc neizslēdz iespēju, ka varētu būt noticis putnu konflikts. Krūmiņš secināja, ka stārķim, visticamāk, bija smadzeņu satricinājums.

Foto: Stārķis liktenīgajā dienā

Foto: No personīgā arhīva.

Par to, kāda bija Jāņa pirmā rīcība, viņš stāsta: "Es sazinājos ar savvaļas putnu rehabilitācijas vietu "Drauga spārns". Vēl bija variants izsaukt policiju, kas tālāk sazinātos ar dzīvnieku policiju. Izlēmu zvanīt "Drauga spārnam", lai saprastu, kā tālāk rīkoties."

Konsultējies ar savvaļas putnu rehabilitācijas vietu, Jānis nolēma stārķi atstāt pie sevis. Vīrietis uzsver, ka viņš nerīkojas vienpersoniski, bet visas darbības ir saskaņotas ar "Drauga spārnu". Vaicājot, kādi bija galvenie iemesli, kāpēc vīrietis pašaizliedzīgi palīdzēja putnam sākt rehabilitāciju, viņš stāsta: "Pirmkārt, stārķa ligzdu redzu no savas mājas loga. Otrkārt, tas ir pietiekami liels putns, tāpēc tādus nekad nedrīkst atstāt.

Un, treškārt, es vēlējos, lai putns atgriežas ligzdā pie savas draudzenes, jo man bija aizdomas, ka viņa perē olas."

Vīrieša mērķis bija palīdzēt putnam pēc iespējas ātrāk atkopties, lai varētu atgriezties pie savas ģimenes, taču neilgi pēc tam stārķa draudzene sagāja kopā ar citu stārķi.

Nekavējoties uzņēmās rūpes par rehabilitāciju

Stārķim bija nepieciešama ārstēšana, tāpēc "Drauga spārns" palīdzēja Krūmiņam ar informāciju par zālēm, kuras būtu nepieciešams iegādāties. "Devos uz Siguldu, iegādājos zāles, bet izrādījās, ka nepieciešams injicēt medikamentus. Sākotnēji bija mulsums, jo nekad dzīvē nebiju šļircējis.

Bet saņēmu konsultāciju, kā to darīt, un izdarīju. Nezinu, kuram vairāk sāpēja - man vai viņam," domīgi stāsta Jānis. Pirmās dienas stārķis bijis apmulsis par saņemtajām injekcijām, taču dažas dienas vēlāk bija vērojams, ka putnam no zālēm paliek labāk.

Foto: Jāņa ikdiena ar jauno mājas iemītnieku

Par ikdienu kopā ar lielo putnu Jānis stāsta: "Vispirms es pamostos, iznesu ārā stārķi. Tad es putnam pasniedzu brokastis, bet pēc tam pats paēdu. Dienas gaitā izveidoju dažādus videomateriālus, lai sekotājiem varētu parādīt mūsu ikdienu.

Pusdienas ēdam mēs abi. Vakarā ap plkst. 20 - 21 es nesu viņu iekšā, un kopā nakšņojam manā istabā."

Maltītei vīrietis stārķim sagādājis gan cāļu sirdis, gan reņģes, gan arī citas zivis. "Viņš ir paēdis. Nav tā, ka viņš tiek turēts badā. Domāju, ka pirmo reizi tik labi ir paēdis," saka Jānis.

Viņš atceras, ka pirmās dienas, kad stārķi uzņēma savās mājās, Jānim nācies putnu barot no rokas. Savukārt ūdeni vajadzēja dot ar šļirci. Aptuveni piektajā dienā stārķis jau pamazām pats sāka ēst un dzert.

Vīrietis stārķim ir izveidojis guļvietu iekštelpās, tāpat arī pie mājas izveidojis nožogotu teritoriju, lai putns droši būtu brīvā dabā.

Foto: Stārķis speciāli izveidotajā teritorijā

Foto: No personīgā arhīva.

Pēc novērotās stārķa uzvedības Jānis secinājis, ka putnam patīk dzīvot kopā ar viņu. "Mēs kopā skatījāmies hokeju, kopā arī devāmies makšķerēt," par aktivitātēm saka vīrietis.

Krūmiņš pieredzējis, ka stārķis izlauzies no nožogojuma un mēģinājis lidot. Jānis bija noraizējies, kā putnu atradīs un nogādās atpakaļ mājās.

"Kamēr viņš nelidoja prom, viss bija kārtībā. Tagad viņam ir niķis mēģināt lidot prom, bet viņam īsti līdz galam nesanāk, tāpēc tagad izveidoju arī jumtu. Putns divas reizes ir izbēdzis," vēsta Jānis.

Stārķis divreiz mēģinājis atsākt savvaļnieka gaitas, bet vēl īsti nespēj lidot, tāpēc tam vēl jāatkopjas.

Savvaļas putnu glābšanas biedrība "Drauga spārns" Jānim pastāstīja, ka putna atgūšanās varētu ilgt aptuveni divas līdz trīs nedēļas. Šobrīd ārstēšana ilgst jau trīs nedēļas, tāpēc Jānis cer, ka drīzā nākotnē putns būs vesels. Jānis arī noorganizējis stārķa apgredzenošanu.

Video: Jaunākie notikumi par stārķa ārstēšanu

@.lowzs Bratana Rehabilitācija Part 19 #Stork #rehabilitation #Bratans #pfy ♬ original sound - Jānis Krūmiņš

Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes infografika par balto stārķi

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu