VIDEO ⟩ Seši gadi kopš liktenīgā negadījuma. Leģendārajam Ūdrītim - 47

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rolands Ūdris ar sievu Ilonu Balodi
Rolands Ūdris ar sievu Ilonu Balodi Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdien, 18. maijā, 47. dzimšanas dienu svin mūziķis Rolands Balodis-Ūdris, saukts arī par Ūdrīti. 2016. gada 17. janvārī Ūdrītis cieta traģiskā autoavārijā, kas uz visiem laikiem izmainīja viņa un apkārtējo cilvēku dzīvi. 

Mūziķes, aktrises un grāmatu autores Ilonas Balodes-Ūdres un viņas vīra liktenim jutuši līdzi daudzi - pēc smagās avārijas Ūdrītis ir piekalts ratiņkrēslam, bet Ilona ik dienu rūpējas par saviem dzīves vīriešiem - Rolandu un abu dēlu Bārtu.

Viņa neslēpj – pēc vīra avārijas piedzīvojusi visa spektra emocijas – sākot no nolieguma un neticības, ka kaut kas tāds var notikt, līdz pat priekam, ka Ūdrītis ir dzīvs un spēj būt kopā ar viņu.

"Zini, kas man palīdz šādās situācijās? Tas, ka tu saproti – vienmēr var būt vēl sliktāk," tā Ilona, un drosmīgi saka, ka nevienu brīdi lēmumu būt kopā ar Ūdrīti nav nožēlojusi, jo, tikai esot visiem trim kopā, viņa jūtas laimīga un piepildīta.

Video: 2019. gada intervija ar Ilonu Balodi-Ūdri

Leģendārā pašmāju grupa "The Hobos" ir dibināta 1999. gada janvārī. Sākotnējie četri "The Hobos" dalībnieki ir no Liepājas, taču savu karjeru grupa sāka Rīgā ar koncertu kafejnīcā "Ai Karamba", kas ļāva grupai uzstāties, tiesa gan, par to nemaksājot.

Ūdris bija tā sauktais ielu bērns - no 15 gadu vecuma spēlēja kā ielu un krogu muzikants, šai laikā pabijis un priecējis cilvēkus gan Ķīnā, gan Honkongā, Ņujorkā un Indijā. Viņš bija vienīgais no visiem grupas dalībniekiem, kurš nav profesionāli mācījies mūziku un spēlēja pēc savas izjūtas. Ūdris radīja gan dziesmu tekstus, gan mūziku, bet pārējie grupas biedri to aranžēja un atbildēja par darbu studijā.

Kādu laiku ģimene par mājām sauca Ventspili, kur ik dienas Rolands apmeklēja nodarbības pie fizioterapeita, logopēda un citiem speciālistiem, kuri darīja visu iespējamo, lai tautā iemīļotais mūziķis atlabtu. 

Tomēr 2020. gada beigās Baložu-Ūdru ģimene no Ventspils, kur bija dzīvojuši pēdējos pāris gadus, pārcēlās uz Rīgu un nu atkal sevi sauc par rīdziniekiem.

2021. gada maijā Dagmāra Legante-Celmiņa devās viesos pie Ilonas uz viņas jaunajām mājām, lai satiktu viņas ģimeni - Ūdrīti un mazo Bārtu.

"Taisu ēst, mazgāju grīdas, vācu "Lego". Tad pa vidam kaut ko mēģinu izdarīt ar mūziku, uzrakstīt kādu dziesmas tekstu. Trīs vakarus nedēļā tieku uz treniņiem – tā ir mana izklaide, bet sestdienās man ir skaipā ķīniešu valoda – tā es atpūšos," enerģijas pilna sacīja Ilona Balode-Ūdre.

2017. gada mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" svinīgā pasniegšanas ceremonija Dailes teātrī.
2017. gada mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" svinīgā pasniegšanas ceremonija Dailes teātrī. Foto: Edijs Pālens/LETA

17. maijā ar labdarības seansu kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja režisoru Pētera Krilova un Ivetas Budrevičas dokumentālā filma "Hekabes jautājums", kuras galvenie varoņi ir mūziķi Rolands Ūdris un Ilona Balode, sociālā darbiniece Hanuka Lorengela, slimnīcas kapelāne Dana Kalniņa-Zaķe, aktieri Daiga Kažociņa un Kaspars Zvīgulis.

Filmas pirmizrāde tika organizēta kā īpašais seanss, kurā ar fonda "Līdzskaņa" starpniecību notika ziedojumu vākšana Ūdra zaļajai oāzei. Fonds "Līdzskaņa" atbalsta mūziķus, kuri devuši ievērojamu ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē, bet patlaban dažādu iemeslu dēļ vairs nevar aktīvi darboties mūzikas nozarē.

Kā ziņots, 2016. gada 17. janvārī Rīgā, Artilērijas ielas posmā starp Aleksandra Čaka un Krāsotāju ielu Ūdri notrieca auto.

Mūziķis pēc avārijas tika nogādāts Gaiļezera slimnīcā ar ļoti smagām traumām - viņam bija lauztas abas kājas, bija konstatēts nieres un liesas plīsums, lauztas ribas, saspiestas plaušas un smagas galvas traumas. No gūtajiem smadzeņu bojājumiem mūziķim iestājās koma, tomēr vēlāk viņš pats sāka elpot.

Pateicoties mediķu kompetencei, ģimenes rūpēm, sabiedrības finansiālajam un emocionālajam atbalstam, un nenoliedzami arī savam gara spēkam, mūziķis lēnām atveseļojas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu