"Esam palikuši vecāki, bet joprojām vidēji glīti." Iespējams, nopietnākā saruna ar grupu "Bermudu divstūris"

Foto: Jānis Škapars/Apollo
Elīze Gabrāne
, sadaļas IZKLAIDE žurnāliste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ir pagājuši desmit gadi, kopš grupa "Bermudu divstūris" pārsteidza Latvijas ballētājus ar unikālu skanējumu un neredzētu skatuves meistarību. Šarmantie brālēni Biceps un Triceps nekautrējoties īsteno pat pārdrošākās idejas, kļūstot par sava žanra celmlaužiem. Lai gan "Bermudu divstūris" atzīst, ka ir no rajončika, viņu mūzika kļuvusi par daļu no pašmāju kultūras. Bicepsu un Tricepsu nespēj apturēt pat pandēmija - šogad "Bermudu divstūris" nācis klajā ar jaunu albumu. 

Sarunā ar "Apollo" grupa dalās attiecību padomos, atklāj līdz šim nedzirdētas detaļas par vētrainākajiem koncertiem, gadu laikā piedzīvotajām pārmaiņām un darbu pie jaunākajiem singliem. 

Video: Saruna ar grupu "Bermudu divstūris"

Pārmaiņas grupā un stāsti par izklaidēm 

"Esam palikuši vecāki, bet joprojām vidēji glīti," atklāj Triceps. "Mainījusies ir tikai viena lieta - mēs vairs nelamājamies dziesmās. (..) Tas bija viens no iemesliem, kādēļ sākām darbību, lai varam pateikt visu, ko domājam. Bet tagad mēs sakām visu, ko domājam, tikai izlaižam lamuvārdus," stāsta Biceps. Lai gan grupa vairs neizmanto necenzētus vārdus, viņi atzīst, ka dziesmās joprojām ir būtisks zemteksts, kuru uztvers pieaugušie. 

Neskatoties uz pārmaiņām dziesmās, izklaides nav rimušās.

"Bermudu divstūris" atklāj, ka viņi paši visbiežāk izklaidējas savos koncertos: "Mūsu izklaide ir būt uz skatuves."

"Dot un saņemt enerģiju no cilvēkiem. Ballēt un negulēt. Tā sajūta ir neaprakstāma. Būt tur un kopā ar visiem veidot ballītes. Tādēļ esam noilgojušies pēc faniem koncertos," viņi uzsver, ka dziesmās nemelo un tajās labprāt ataino patieso dzīvi.  

Aizrautīgās ballītēs grupa piedzīvojusi arī amizantus mirkļus. Kādu reizi uz skatuves uzmests maks, bet puišiem pēc tam nācies meklēt īpašnieku. Savukārt kādā citā reizē uz skatuves uzmests krūšturis, kurā ierakstīts telefona numurs. Puiši nolēmuši izdevību izmantot un numuru iedevuši bundziniekam. Tomēr stāstam nebija laimīgas beigas, jo uz zvanu atbildēja dusmīgs vīrietis. Triceps atklāj, ka koncertos notiek arī ikdienišķas ķibeles: "Protams, ir bijušas reizes, kad pazūd elektrība. Mēs dziedam, bet pēkšņi klubs paliek tumšs. Vislabākā sajūta ir tad, kad cilvēki turpina dziedāt. Arī mēs turpinām dziedāt un visiem ir vienalga - ballīte griežas. (..) Lūk, tā ir sajūta." 

Dalība "Supernovā"

"Bermudu divstūris" atzīst, ka pandēmija ietekmējusi darba gaitas, tomēr šis gads iesācies aktīvi - ar dalību dziesmu konkursā "Supernova". Lai gan Biceps un Triceps savu sniegumu vērtē pozitīvi, viņiem ir bažas par žūrijas kompetenci.

"Mēs ļoti gribam uzzināt žūrijas sastāvu, tur gaume ir kritiski zema," atzīst Biceps. "Ne visiem ir laba gaume," piebilst Triceps"

Grupa stāsta, ka dalībai nopietni gatavojušies. "Pirmo reizi mūsu priekšnesums bija tik grandiozs. Mēs ieguldījām lielu darbu un esam ļoti priecīgi par rezultātu," pārdomās dalās Triceps.

Puiši nenoliedz iespēju piedalīties "Supernovā" arī citus gadus, tomēr viņiem ir savas prasības. "Galvenais, lai ir forša valsts. Ir jāzina, kur brauksim. Ja uzvarēs Iagunija - pār robežu aizbraukt nav interesanti. Bet, ja tur būs tāda končiņa, tad jau ir vērts padomāt," atzīst Triceps.

Grupa uzskata, ka arī balsošanai jābūt citādākai. Viņi vēlas, lai vērtēšanā piedalās tikai skatītāji, kuriem ir iespēja no viena tālruņa numura balsot vienu reizi.

"Bermudu divstūris" atklāj privātās dzīves nianses un dalās attiecību padomos 

Biceps un Triceps izvairīgi definē savu attiecību statusu, tomēr viņi neslēpj, ka mīlestība ir būtiska: "Mēs mīlam, mēs dzīvojam, mēs baudām un mīlam vēlreiz." Biceps piebilst: "Esam atvērti eksperimentiem. (..) Piemēram, fondī." 

"Bermudu divstūra" repertuārā atrodami kārtīgi ballīšu grāvēji - apdziedātas arī kāzas un, protams, mīlestība. Nesen viena no jaunākajām dziesmām "Līgava" kļuvusi par apspriedes objektu atsaucīgo māmiņu forumā. Kādas sievietes mīļotais paudis neizpratni par dziesmas zemtekstu un iespējamo vēlmi laulāties.

Arī grupas puišiem ir viedoklis par situāciju: "Ir jāliek kulaks uz galda un jāprasa: "Tu mani preci vai nepreci, kas būs par štelli?" (..)

"Ultimātam ir jābūt. Ja ir mīlestība, viss būs. Ja mīlestības nav - paldies, beidzam pasākumu. Nevajag lieki tērēt laiku, ja mīlestības nav. Mīlestība dzīvē ir pati svarīgākā," spriež grupa.  

Attiecības ar citiem skatuves māksliniekiem 

Viņi prasmīgi izmanto jaunākos trendus, viens no tiem bija arī Magones Šutovienes slavenais teiciens: "Ne man Gucci, ne man Nike". Neskatoties uz mākslinieku sākotnēji veiksmīgo sadarbību, pēc laika bija dzirdamas baumas par nesaskaņām ar TV dīvu. Magone uzskatījusi, ka grupa pārkāpusi autortiesības. "Bermudu divstūris" komentē notikušo: "Mēs visu sarunājām un it kā viss bija kārtībā. Pēc tam sākās rīvēšanās, bet vēlāk tā apklusa... Mēs esam priecīgi, ka viņas foršo pantiņu parādījām lielākām masām." "No mūsu puses attiecības ir labas. Mums bija prieks uzstāties ar Magoni un prieks, ka viņa ļāva izmantot to visu [tekstu]. No mūsu puses bučas Magonei!" 

Tomēr Magone nav vienīgā slavenība, ar kuru grupai ir bijušas nesaskaņas. Dziesmā "Rajončiks" dzirdams teksts: "Gribi ko saldu, uzliec Lauri. Vai arī nē, nezāles ir jāizkauj." 2014. gadā izdotajā skaņdarbā plaši apdziedāts Lauris Reiniks. "Bermudu divstūris" atklāj, ka mūziķu starpā ir tikai pozitīvas emocijas: "Lauris ir malacis. Viņš šeptē un strādā. Mūsu attiecības ir neitrālas. Roku paspiežam. Viss ir kārtībā. Reizēm dūru cīņas labāk risināt dziesmā un pēc tam tas viss noplok. (..) Uzraksti dziesmu, paiet mēnesis, nedēļas un viss - esi aizmirsis par strīdu un viss ir kārtībā. Jā, dziesma palika, bet viss ir čotka. Bučas Laurim!" 

Pārsteigumi jaunajā albumā 

Grupa atzīst, ka jaunais albums "Vidēji glīts" ir citādāks nekā iepriekšējais "Ballplēsis": "Atšķiras ar to, ka mums ir sadarbības. Viena jau bija redzama - ar "Auļiem"," atklāj Triceps. "Būs arī pārsteigumi - veseli divi singli ar divām negaidītām sadarbībām. Neviens neuzminēs, ar ko."

"Albums ir spēcīgs, pamatīgs, ar grandioziem šoviem astoņās Latvijas pilsētās."

Puiši stāsta, ka vienā no jaunajām dziesmām varēs dzirdēt kādu populāru sievieti labākajos gados. Tomēr pagaidām viņas vārds netiek atklāts. Viņi norāda, ka labprāt sadarbojas ar dažādiem māksliniekiem: "Mēs neesam konkrēta žanra izpildītāji. Mēs darām to, ko vēlamies. Ir bijušas disko dziesmas, lēnas dziesmas, dziesmas ar etnogrāfiskām skaņām - "Auļiem". (..) Mums būs divi jauni singli, kuri skanēs citādāk. Mūsu rokas nav sasietas, tādēļ varam sadarboties ar jebkuru." 

"Man zvanīja radio dīdžejs, kurš ir ļoti slavens - tik, cik slavens Latvijā var būt. Viņš teica, ka esam aizsācēji jaunam žanram. Pamatā ir manestream pops un etno. Esam ļoti priecīgi par sadarbību. Skanējums, kuru izveidojām ar "Auļiem" ir grandiozs un lielisks. Esam pateicību parādā." Triceps atklāj, ka līdzīgu skanējumu viņi vēlētos turpināt nākamajos albumos. "Bermudu divstūris" domā arī par nākamo albumu, kuram ideja jau ir gatava. 

"Katrs koncerts būs iespaidīgs. Vietas, skatuve, ekrāni un uguņošana. Visgrandiozākais būs Rīgas koncerts 3. septembrī - uz skolas sākumu. Tiksimies ar visiem māksliniekiem ar kuriem ir sadarbības. Būs "Auļi" un citi izpildītāji."

"Bermudu divstūris" atklāj domas par grupu "Musiqq" 

Triceps norāda: "Mūziku klausos, džeki strādā normāli, bet citu saistību nav." Biceps spriež, ka abas grupas vieno tikai pilsēta, no kuras nākuši, - Liepāja. "Puikas ir malači. Bišķi par saldu. (..) Strādā kārtīgi. Lai izdodas, tikai to labāko un bučas arī viņiem," viņš piebilst. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu