Erdogans: Turcija apņēmusies bloķēt Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir apņēmies bloķēt Somijas un Zviedrijas centienus iestāties NATO, ceturtdien, 19. maijā, Erdogands paziņoja mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Somijas un Zviedrijas vēstnieki trešdien Ziemeļatlantijas alianses galvenajā mītnē Briselē NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam oficiāli iesniedza pieteikumus dalībai aliansē.

Stoltenbergs paziņojis, ka Zviedrijas un Somijas pieteikums dalībai NATO tiks izskatīts tik ātri, cik vien iespējams, taču vienlaikus uzsvēris, ka jāņem vērā visu alianses dalībvalstu drošības intereses.

Erdogans ir draudējis nobloķēt Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO, un ceturtdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" publiskotā video nodēvēja Zviedriju par "pilnīgu terora fokusu, pilnīgu terora patvērumu".

"Mēs apņēmīgi turpināsim šo politiku un paziņojām attiecīgajām pusēm, ka teiksim "nē" Somijas un Zviedrijas centieniem pievienoties NATO," pavēstīja Erdogans video, kurā viņš redzams, sarunājoties ar grupu savas valsts jauniešu.

Tikmēr ASV ir pārliecinātas, ka Turcijas bažas saistībā ar Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO var tikt kliedētas, trešdien sacīja ASV prezidenta Džo Baidena viens no augstākajiem padomniekiem.

"Mēs esam pārliecināti, ka galu galā Somija un Zviedrija" iestāsies NATO un ka "Turcijas bažas raisošie jautājumi tiks atrisināti", sacīja nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu