Laikraksts: ASV apsver uz laiku atcelt dažas sankcijas pret Baltkrieviju apmaiņā pret Ukrainas graudu tranzītu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Fotokostic/Shutterstock

ASV apsver iespēju uz sešiem mēnešiem atcelt sankcijas pret Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražošanas nozari apmaiņā pret Ukrainas graudu tranzītu caur Baltkrieviju, ziņoja ASV laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ), atsaucoties uz saviem avotiem.

Laikraksts atzīmēja, ka sankciju atcelšana tiek uzskatīta par "stimulu Aleksandram Lukašenko" - pašpasludinātajam Baltkrievijas prezidentam.

ASV amatpersonas un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pēta iespējamu maršrutu Ukrainas graudu eksportam - ziemeļu virzienā pa dzelzceļu caur Baltkrieviju uz Klaipēdas ostu Lietuvā.

ASV pērn ieviesa sankcijas pret Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražošanas nozari, atbildot uz to, ka Baltkrievijas varas iestādes izprovocēja migrācijas krīzi uz savām robežām ar Eiropas Savienības (ES) valstīm un apspieda opozīciju.

Pirms dažām dienām tika ziņots, ka ASV un sabiedrotie Eiropā izstrādā maršrutus Ukrainas kviešu un kukurūzas eksportam.

Pirms 24. februāra, kad sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā, kviešu piegādes no Krievijas un Ukrainas sastādīja gandrīz 30% no pasaules tirdzniecības apjoma, bet Ukraina bija ceturtā lielākā kukurūzas eksportētāja un piektā lielākā kviešu eksportētāja.

ANO Pasaules pārtikas programma katru gadu iepērk apmēram pusi kviešu Ukrainā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu