Spēkā dzeltenais brīdinājums par augstu ugunsbīstamību Kurzemes dienvidu mežos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: yerv/Shutterstock

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Kurzemes dienvidu mežos izplatījis brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību. Kopš 2. maija Latvijā sākas ugunsnedrošais laikposms.

Augsta ugunsbīstamība Kurzemes dienvidu mežos saglabāsies līdz 25. maijam.

Kā informē Valsts meža dienests, vakar meža ugunsgrēki Latvijā nav reģistrēti.

"Apollo" jau ziņoja, ka kopš 2. maija Latvijā sākas ugunsnedrošais laikposms.

Ikvienam iedzīvotājam, uzturoties mežā, jāievēro ugunsdrošības prasības, piemēram, pa mežu un purvu ārpus ceļiem aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, ugunskurus drīkst kurināt tikai īpaši ierīkotās vietā.

Ugunsnedrošā laikposma sākumu un beigas ik gadu nosaka Valsts meža dienests, ņemot vērā laikapstākļus. Paliekot siltākam un sausākam laikam, ugunsbīstamība mežā būtiski palielinās.

Dienests norāda, ka visbiežākais meža ugunsgrēku cēlonis ir cilvēku apzināta, neapzināta vai neuzmanīga rīcība ar uguni.

Uzturoties mežā un purvā, ikvienam no 2. maija aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas, atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, kā arī veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Par šo aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību.

Meža izstrādātājiem no 2. maija cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus atļauts tikai ar Valsts meža dienesta ikreizēju rakstisku atļauju.

Meža īpašniekiem ir jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem, lai nepieciešamības gadījumā meža ugunsdzēsības tehnika spētu brīvi pārvietoties.

Valsts meža dienests dzēš visus meža ugunsgrēkus neatkarīgi no meža piederības. Pēc meža ugunsgrēka likvidācijas meža īpašnieka pienākums ir ugunsgrēka vietas uzraudzība.

Šogad Valsts meža dienests ir reģistrējis jau 83 meža ugunsgrēkus, un kopējā izdegusī meža zemes platība ir 100,1 hektārs, tajā skaitā jaunaudzes 42,1 hektāra platībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu