Ķīnas uzbrukuma gadījumā ASV aizstāvēs Taivānu, paziņojis Baidens

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien, 23. maijā, paziņojis, ka Savienotās Valstis aizstāvēs Taivānu ar militāriem līdzekļiem, ja Ķīna uzbruks salai, un brīdināja Pekinu, ka tā spēlējas ar uguni.

"Tas ir solījums, ko esam devuši," sacīja Baidens preses konferencē vizītes laikā Tokijā, atbildot uz jautājumu, vai Vašingtona ar militāriem līdzekļiem vērstos pret Ķīnas mēģinājumiem ar spēku pārņemt savā kontrolē Taivānu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

"Mēs piekrītam "vienas Ķīnas" politikai, (..) bet ideja, ka Taivāna var tikt pievienota ar spēku, vienkārši nav atbilstoša," sacīja Baidens, norādot, ka tas izsistu no līdzsvara visu reģionu un līdzinātos vardarbībai, kāda pašlaik ir Ukrainā.

Baidens Rietumu mēģinājumu palīdzēt Ukrainai atvairīt Krievijas iebrukumu tieši saistīja ar mācību, ko Pekina, visticamāk, gūs attiecībā uz Taivānu.

Svarīgi, lai Krievijas prezidents Vladimirs Putins samaksā par savu barbarismu Ukrainā, uzsvēra Baidens.

"Krievijai ir jāmaksā ilgtermiņa cena," viņš piebilda.

"Runa nav tikai par Ukrainu," jo Ķīna skatās, vai Rietumu spiediens uz Krieviju atslābs, sacīja ASV prezidents.

"Kādu signālu tas sūtīs Ķīnai par cenu (..) mēģinājumam ieņemt Taivānu ar spēku?" sacīja Baidens, piebilstot, ka Ķīnai nav tiesību šādi rīkoties.

Liekot noprast, ka viņš cer uz šāda scenārija izpalikšanu, Baidens tomēr sacīja, kas tas atkarīgs no tā, cik pārliecinoši pasaule parādīs, ka iebrukums agresoram nepaliks bez sekām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu