Krievijas diplomāts ANO, kritizējot karu Ukrainā, aiziet no darba Ženēvā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijas diplomāts Boriss Bondarevs atstājis amatu savas valsts pārstāvniecībā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) birojā Ženēvā, jo nosoda Krievijas prezidenta Vladimira Putina sākto agresīvo karu Ukrainā.

41 gadu vecais pieredzējušais diplomāts apstiprināja aiziešanu no darba Krievijas diplomātiskajā misijā.

"Manas diplomāta karjeras 20 gados esmu pieredzējis dažādus mūsu ārpolitikas pagriezienus, tomēr nekad neesmu bijis tik apkaunots par savu valsti kā šā gada 24. februārī," viņš rakstīja angļu valodā vēstulē kolēģiem, pieminot datumu, kad Krievija pēc Putina pavēles sāka atkārtotu iebrukumu kaimiņvalstī.

Bondarevs bija Krievijas misijas ANO diplomātiskais konsultants, kurš koncentrējās uz Krievijas iesaisti Ženēvā bāzētajā atbruņošanās konferencē. Pirms tam viņš bija diplomāts, piemēram, Kambodžā un Mongolijā.

Līdz šim publiski nav bijis zināms par Krievijas diplomātu neapmierinātību ar karu Ukrainā. Putina režīms cenšas nepieļaut iebildumus pret iebrukumu Ukrainā. Kremlis cenšas gādāt, lai visas valdības institūcijas paustu vienotu viedokli par, kā karu dēvē Krievijā, "speciālas militārās operācijas" gaitu.

"Manas valdības pašreizējā rīcība nav paciešama," Bondarevs sacīja ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP), piebilstot, ka kā ierēdnis ir līdzatbildīgs par to, "un es to nevēlos".

"Vai uztraucos par iespējamo Maskavas reakciju? Man par to ir jāuztraucas," diplomāts atzina, sakot, ka pagaidām nav saņēmis nekādu ziņu no Krievijas amatpersonām.

Uz jautājumu, vai viņa kolēģu vidū valda tāds noskaņojums, Bondarevs atzina, ka "ne visi Krievijas diplomāti ir karadarbības atbalstītāji. Viņi ir saprātīgi, bet viņiem ir jāklusē".

Bondarevs pieļāva, ka viņa lieta varētu kļūt par paraugprāvu, lai citi nesekotu viņa piemēram.

Angļu valodā nosūtītajā paziņojumā apmēram 40 diplomātiem un citām personām viņš norādīja, ka karu sākušie "vēlas tikai vienu - mūžīgi saglabāt varu, dzīvot pompozi bezgaumīgās pilīs, kuģot jahtās, kas pēc tilpības un vērtības ir pielīdzināmas visai Krievijas karaflotei, baudīt neierobežotu varu un pilnīgu nesodāmību".

Viņš nosodīja "melus un neprofesionalitāti" Krievijas Ārlietu ministrijā, īpaši kritizējot ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, kurš, kā vērtē diplomāts 18 gadu laikā no "profesionāla un izglītota intelektuāļa" kļuvis par "cilvēku, kurš nepārtraukti izplata pretrunīgus paziņojumus un draud pasaulei (tātad arī Krievijai) ar kodolieročiem".

"Tagad Ārlietu ministrija nav par par diplomātiju. Tā ir par karadarbību, meliem un naidu," secinājis diplomāts.

Bondarevs AP teicis, ka neplāno doties prom no Ženēvas.

Organizācijas "U.N. Watch" izpilddirektors Hillers Neuers paziņoja, ka "Boriss Bondarevs ir varonis", aicinot ASV, Lielbritāniju un Eiropas Savienību veidot atbalsta programmu Krievijas diplomātiem, kuri vēlas atstāt darbu, un viņu ģimenes locekļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu